Lisica rakojed

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lisica rakojed
Lisica rakojed u Brazilu
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Potporodica: Caninae
Rod: Cerdocyon
Vrsta: C. thous
Rasprostranjenost lisice rakojeda

Lisica rakojed (lat. Cerdocyon thous) također poznata i kao šuma lisica, drvena lisice, ili jednostavno lisica. Lisica rakojed je srednje velika vrsta iz porodice pasa, endemska je vrsta u središnjem dijelu Južne Amerike, a gdje se pojavila tijekom razdoblja pliocena. Naziv cerdocyon dolazi od grčke riječi kerdo što znači "lisica" i cyon – "pas", što se odnosi na psa i lisicu što su i karakteristike ove životinje.

Stanište[uredi | uredi kod]

Lisica rakojed obitava u savanama, suptropskim šumama, grmolikim šikarama i tropskim savanama poput caatinga, ravnica i campoa. (Eisenberg, 1999.) Njezino stanište također uključuje šumovite obale rijeke poput priobalnih šuma. Za vrijeme kišne sezone lisica se kreće uzbrdo, dok za sušne sezone spušta se prema nizini (Nowak, 1999.) Njihovo stanište pokriva sva okruženja osim prašuma, visokih planina i otvorenih travnatih savana. U nekim dijelovima svog staništa lisici prijeti istrebljenje.

Vrsta ima stanište u Brazilu, Argentini, Venezueli, Kolumbiji, Peruu, Boliviji, Gvajani, Surinamu, Paragvaju, Francuskoj Gvajani i Urugvaju.[1]

Izgled[uredi | uredi kod]

Lisica rakojed je pretežno sivo-smeđe boje s crvenim područjima na glavi i nogama, te crnim vrhovima ušiju i repa. Ima kratke i snažne noge, rep joj je dugačak i prekriven gustom dlakom. Odrasle jedinke teže od 4,5 do 7,7 kg, duge su u prosjeku 64,3 cm, a prosječna duljina repa je 28,5 cm (Berta, 1982.). Ovaj lisica teži između 5-8 kilograma (A. Hover, C Yahnke, 2003.). Uglavnom je noćna životinja koja je također aktivna i u sumrak, dan provodi u brlogu koji su iskopale različite životinje. Lovi pojedinačno ili u paru, jede rakove, guštere i različite leteće životinje. Lako se pripitomi na npr. farmi, njezino krzno nije na visokoj cijeni kao kod ostalih vrsta lisica.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Izvor[uredi | uredi kod]