Lincoln Kirstein

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lincoln Edward Kirstein (4. maj 1907. – 5. januar 1996) bio je američki pisac, impresario, poznavalac umetnosti i kulturna figura u New Yorku. New York Times navodi da je bio "ekspert u mnogim oblastima".[1]

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Rochesteru, u New Yorku, u bogatoj jevrejskoj bostonskoj porodici. Obrazovan je na Harvardu, gde je diplomirao 1930. godine.

Njegovo interesovanje za balet počelo je nakon gledanja predstave Apollo Georgea Balanchinea i njegove trupe Ballet Russe. Bio je rešen da dovede Balanchinea u SAD. Zajedno sa Edward M. M. Warburgom (kolegom sa Harvarda) osnovao je School of American Ballet oktobra 1933. godine u Hartfordu. Škola je naredne godine premeštena u New York. Nekoliko meseci kasnije su osnovali American Ballet, zajedno sa Balancineom, što je postala kompanija koja je radila u Metropolitan operi. Ovakav aranžman, međutim, nije funkcionisao, jer opera nije davala veliku slobodu Balanchineu i Kirsteinu.

Drugi svetski rat[uredi | uredi kod]

Njegovu karijeru je prekinuo Drugi svetski rat i on je 1943. godine raspoređen u treću armiju SAD.

New York City Ballet[uredi | uredi kod]

Godine 1946. Balancine i Kirstein su osnovali Ballet Society, koje se od 1948. zove New York City Ballet in 1948.[1] Kirstein je od 1946. do 1989. bio generalni direktor kompanije.[2]

Prijateljstva i privatni život[uredi | uredi kod]

Kirsteinova eklektična interesovanja za visoku kulturu i ambicije privlačile su širok krug ljudi koji su stimulisali kreativnost u različitim umetnostima. Među njima su bili: Glenway Wescott, Monroe Wheeler, George Platt Lynes, Jared French, Bernard Perlin, Pavel Tchelitchev, Katherine Anne Porter, Barbara Harrison, Gertrude Stein, Jensen Yow, Jonathan Tichenor, Cecil Beaton, Jean Cocteau, George Tooker, Margaret French, Walker Evans i mnogi drugi.

Godine 1940 oženio se Fidelmom Cadmus. Premda su njih dvoje održavali prijateljsku vezu, Kirstein je imao ljubavne veze sa muškarcima. O njegovoj seksualnoj orijentaciji se govorio u New Yorku, mada je on javno progovorio o tome tek 1982. godine. U skorijim biografijama piše se o njegovoj vezi sa ruskim rediteljem Sergejem Eisensteinom.

Kirstein je bio patron gej umetnika Paula Cadmusa, Fidelminog brata. Kupio je veliki broj njegovih slika i pokrivao je njegove troškove. Cadmus je teško prodavao svoje slike, koje su uglavnom na erotski način prikazivale muškarce radničke i srednje klase, što je u to vreme izazivalo kontroverze.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Jack Anderson (6. 1. 1996). „Lincoln Kirstein, City Ballet Co-Founder, Die”. New York Times. Pristupljeno 5. 1. 2011. »Lincoln Kirstein, a co-founder of the New York City Ballet and a visionary who never wavered in his belief that ballet could flourish in America, died yesterday at his home in Manhattan. He was 88. ...« 
  2. Monuments Men Foundation: Kuhn, Monuments Men> Kirstein, Pfc. Lincoln E. Arhivirano 2013-10-12 na Wayback Machine-u

Dalja literatura[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]