Law & Order: Criminal Intent

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zakon i red: Zločinačke nakane
CIopening.jpg
Kreator Dick Wolf
Nastupaju Vincent D'Onofrio
Kathryn Erbe
Jay O. Sanders
Naracija Steven Zirnkilton
Uvodna tema Theme of Law & Order:
Criminal Intent
(2001. – 07.)
Theme of Law & Order:
Trial by Jury
(2007. – 2011.)
Zemlja porijekla  SAD
Jezik/ci engleski jezik
Broj serijala 10
Broj epizoda 187
Produkcija
Trajanje c. 43 min
Emitiranje
Originalni kanal Sjedinjene Američke Države NBC (2001. - 2007.)
Sjedinjene Američke Države USA Network (2007. - 2011.)
Originalno prikazivanje 30. rujna 2001. – 26. lipnja 2011.
Kronologija
Srodne emisije Zakon i red
Zakon i red: Odjel za žrtve
Zakon i red: Suđenje pred porotom
Zakon i red: Los Angeles
Eksterni linkovi
Službena stranica

Zakon i red : Zločinačke nakane (eng. Law & Order: Criminal Intent) je američka kriminalistička serija koja se odvija u New Yorku, a prvo prikazivanje joj je bilo 30. rujna 2001. Ovo je drugi ogranak poznate serije Zakon i red. Postavu 9. sezone činili su Jeff Goldblum i Saffron Burrows koji su nakon odlaska D'Onofrija, Erbeove, Bogosiana i Nicholsonove preuzeli glavne uloge. Bogosian, D'Onofrio i Erbeova imaju još dva pojavljivanja u 9. sezoni (prve dvije epizode), dok će se kasnije pronaći zamjena za Bogosiana, a D'Onofriovu ulogu će preuzeti Goldblum. Po završetku sezone, objavljeno je kako će se snimiti još jedna sezona od 8 epizoda, koja će ujedno biti i posljednja. Goldblum i Burrowsova prepustili su svoja mjesta povratnicima D'Onofriju i Erbeovoj, a novog kapetana glumi Jay O. Sanders.

Od 4. listopada 2007. pa do kraja te godine, nove epizode serije mogle su se gledati samo na TV kući USA Network, a od 9. siječnja 2008., reprize tih epizoda počele su se prikazivati na NBC-u.

Uvod u seriju od 2001. stalno čita Steven Zirnkilton.[1]

Pregled serije[uredi - уреди | uredi izvor]

Kao i svaki ogranak Zakona i reda, i Zločinačke nakane sadrže uvod kojeg na početku svake epizode čita Steven Zirnkilton. Zanimljivo je da je uvod ove serije jedini koji ne započinje sa frazom U sudskome sustavu.... Uvod Zločinačkih nakana glasi ovako:

U ratu protiv zločina najgore
zločince u New Yorku progone detektivi
Odjela za teške zločine. Ovo su njihove priče.

Zločinačke nakane prate određeni ogranak Njujorške policije - Odjel za teške zločine. Odjel za teške zločine istražuje visokoprofilne slučajeve, uglavnom ubojstva, u koje su umješane jako važne osobe, vladini zaposlenici, važni poduzetnici i drugi. No ti slučajevi su nekad slični slučajevima iz originalnog Zakona i reda. Zločinačke nakane su od 5. sezone dobile još dva istražitelja. Od tada, što nije praksa u ostalim ograncima franšize, svaka epizoda daje pregled slučaja različitog tima detektiva. Tim A su činili det. Robert Goren i det. Alexandra Eames, a tim B det. Mike Logan i det. Nola Falacci. U ostalim ograncima detektivi koji istražuju nisu u ovako strogo podjeljenim timovima, nego su često izmješani, a i epizode u kojima se timovi pojavljuju nisu točno određene kao ovdje. U ovom ogranku, jedna epizoda pripada timu A, jedna timu B i tako se redovito izmjenjuju. Od 9. sezone ponovo su ukinuto timovi (zbog odlaska D'Onofrija, Erbeove i Nicholsove), te se ponovo formirao jedan tim kojeg sačinjavaju det. Zach Nichols i još uvijek neimenovana detektivka koju će tumačiti Saffron Burrows.

Ova serija dobar dio posvećuje i akcijama i motivima zločinaca, a ne policiji i tužiteljstvu, kao što je običaj u ostalim ograncima. Obilježje svake epizode Zločinačkih nakana je uvod koji nam prikazuje slike iz života počinitelja i žrtve, a dokazi za rješenje slučaja se često mogu pronaći baš u tom uvodu.

Likovi[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Det. Robert Goren (Vincent D'Onofrio), je čudan, ali izuzetno inteligentan detektiv, poznat po svom instinktu. Često se događa da je Gorenova intuicija ključ za rješavanje zločina, a ne dokazi (za razliku od ostala dva ogranka). U svakoj epizodi Goren primjenjuje svoje iznimno znanje koje seže i na područja kao što su teorijska fizika, kemija, književnost, likovna umjetnost, povijest, psihologija i svoje znanje stranih jezika. Goren je jedno vrijeme služio u Istražiteljskoj diviziji vojske, a bio je stacioniran u Njemačkoj i Južnoj Koreji. Lik Roberta Gorena u mnogo je pogleda sličan liku Sherlocka Holmesa. Kao i Holmes, Goren često primjećuje sitne, naizgled nebitne detalje koji znaju biti ključni dokazi, a posjeduje i široko znanje. Goren često dobiva bitne informacije i priznanja od svjedoka tako što koristi razne prihološke metode. Gorenova obitelj je puna mentalnih bolesnika. Njegova majka je bolovala od shizofrenije, a njegov brat je beskućnik (sudbina koju dožive mnogi mentalno bolesni ljudi). Nekad sam Goren pokazuje znakove Aspergerovog sindroma, no za to nema nikakve potvrde. Goren seriju napušta u 9. sezoni, da bi se ponovo vratio u posljednjoj sezoni.
 • Det. Alexandra Eames (Kathryn Erbe), je mirna, praktična partnerica Roberta Gorena, koja se, unatoč razlikama u osobnosti, uvijek dobro slaže sa njim. Njezin lik je jako sličan liku Holmesova pomoćnika dr. Watsona. Iako je uporna i ozbiljna, njezini dijalozi su uglavnom sarkastične primjedbe izrečene baš u pravo vrijeme (osobina koju je imao i Lennie Briscoe iz Zakona i reda). Postoje određene naznake o snažnim osjećajima između dvoje partnera, no nisu u romantičnoj vezi. Njihov odnos je profesionalniji od odnosa Elliota Stablera i Olivie Benson, dvoje glavnih detektiva iz Odjela za žrtve. Dok se Elliot i Olivia tijekom posla nazivaju imenima, Alexandra Eames i Robert Goren jedno drugo oslovljavaju prezimenom. No, kada ona uoči da je Goren jako rastresen, zove ga "Bobby". Ona je "nasljedni" lik - njezin otac i pokojni suprug su oboje bili policajci. Det. Eames seriju napušta u 9. sezoni, da bi se ponovo vratila u posljednjoj sezoni.
  • Kada je Kathryn Erbe morala na porodivni dopust, zamijenila ju je Samantha Buck kao Det. G. Lynn Bishop. Za to vrijeme Erbein lik je obavljao određene dužnosti u uredu. Objašnjenje za to je bilo da je Alexanda Eames bila zamjenska majka svom bratu i njegovoj supruzi.
 • Kap. James Deakins (Jamey Sheridan), je kapetan Odjela i šef detektivima. Kao njihov nadglednik, on periodično nadgleda njihovo napredovanje u slučajevima. Na kraju 5. sezone, Deakins se radije povukao nego se borio protiv urote da mu se namjesti. Osveta je potekla iz epizode, u kojoj je Deakins - razdiran između odanosti i integrtiteta - dopustio Gorenu i Alexandri da zatvore njegovog "prijatelja" Franka Adaira (bivšeg Šefa detektiva). Adair je nakon toga iskoristio svoje veze da namjesti dokaze o Deakinsovoj korumpiranosti. Deakins se povukao da bi sačuvao dignitet Odjela.
 • Kap. Daniel Ross (Eric Bogosian), je Deakinsov nasljednik na mjestu Šefa odjela. Tu poziciju dobio je kao nagradu zbog svojih zasluga u zaustavljanju pranja novca. Sa sobom je u Odjel doveo det. Megan Wheeler. Ross seriju napušta u 9. sezoni kada u prvoj epizodi biva ubijen tijekom tajnog zadatka.
 • Kap. Zoe Callas (Mary Elizabeth Mastrantonio) je Rossova nasljednica. Nakon što on biva ubijen, kap. Callas dolazi u Odjel za teške zločine i postaje novi vođa odjela.
 • Kap. William Hannah (Jay O. Sanders), novi kapetan koji u 10. sezoni nasljeđuje kap. Callas. Po dolasku u Odjel, zahtijevao je povratak detektiva Gorena i Eamsove.
 • PT Ron Carver (Courtney B. Vance), je pomoćnik tužioca koji radi za Odjel tijekom prvih pet sezona. On je idealist, stalno se drži pravila i redovito pritišće detektive da mu donesu još dokaza. On je, kao i Anita Van Buren iz Zakon i reda, završio Koledž kriminalnog prava John Jay. Njegov razlog odlaska iz serije je nepoznat.

Počevši sa 2005., Goren i Alexandra su dobili pojačanje u Odjelu. Glumac Vincent D'Onofrio (Goren) je izrazio zadovoljstvo pojačanjima jer, kako kaže, on i Kathryn nisu mogli odraditi još jednu sezonu zbog previše posla.[2]

Pojačanja su sljedeća:

 • Det. Mike Logan (Chris Noth), je problematičan detektiv koji je prije radio u odjelu za ubojstva u 27. postaji. Poslan je na "groblje njujorških policajaca" (Patrola Staten Islanda) nakon što je javno udario homofobnog političara koji je ubio homoseksualca kojeg je Logan jako cijenio. No, iskupio se nakon što je riješio slučaj u filmu Exiled: A Law & Order Movie. Zajedno sa Gorenom i Alexandrom, surađivao je na slučaju zlostavljanja zatvorenika od strane korumpiranih čuvara. Nakon što je u epizodi "Last Rites" riješio 16 godina staro ubojstvo, Logan je, nezadovoljan korumpiranošću i nefleksibilnošću pravosudnog sustava, napustio Odjel.
 • Det. Carolyn Barek (Annabella Sciorra), je prva Loganova partnerica. Ona je dobra detektivka koja je radila za policiju i za FBI. Razlog njezinog odlaska iz serije je nepoznat.
 • Det. Megan Wheeler (Julianne Nicholson), je druga Loganova partnerica. Det. Wheeler je u Odjel došla zajedno sa svojim šefom-mentorom Danielom Rossom sa kojim je zajedno radila u istom odjelu. Ona se striktno drži pravila i protivi se njihovom protivljenju, za razliku od Logana. Na kraju šeste sezone odlazi u Europu kako bi radila sa svojim bivšim odjelom. Wheeler se vratila iz Europe u 12. epizodi 7. sezone. Det. Wheeler seriju napušta u 9. sezoni iz još neotkrivenih razloga.
 • Det. Nola Falacci (Alicia Witt) je detektivka koja privremeno mijenja det. Wheeler u Odjelu dok je ova u Europi (Julianne Nicholson, glumica koja tumači det. Wheeler je na porodivnom dopustu).
 • Det. Zach Nichols (Jeff Goldblum) je došao kao zamjena za det. Logana koji je seriju napustio zbog nezadovoljstva pravosudnim sustavom. U Odjel za teške zločine dolazi u epizodi "Rock Star", prekidajući sedmogodišnju privremenu mirovinu. U devetoj je sezoni imao ulogu glavnog (i jedinog) detektiva, da bi u 10. sezoni prepustio mjesto Gorenu.
 • Det. Serena Stevens (Saffron Burrows), je detektivka koja u Odjel dolazi kao zamjena za det. Eames i Wheeler. U devetoj je sezoni radila s Nicholsom, da bi u 10. sezoni napustila seriju zbog povratka det. Eames.

Pregled likova kroz sezone[uredi - уреди | uredi izvor]

Sezona Detektiv 1 Detektiv 2 Detektiv 3 Detektiv 4 Kapetan Pomoćnik tužitelja Medicinski vještak
1. Robert Goren
(Vincent D'Onofrio)
Alexandra Eames
(Kathryn Erbe)
Nitko
Nitko
James Deakins
(Jamey Sheridan)
Ron Carver
(Courtney B. Vance)
Elizabeth Rodgers
(Leslie Hendrix)*
2.
3. G. Lynn Bishop
(Samantha Buck)*
4.
Nitko
5. Mike Logan
(Chris Noth)
Carolyn Barek
(Annabella Sciorra)
6. Megan Wheeler
(Julianne Nicholson)
Daniel Ross
(Eric Bogosian)
Nitko
7. Nola Falacci
(Alicia Witt)
Megan Wheeler
(Julianne Nicholson)
8. Zach Nichols
(Jeff Goldblum)
9. Serena Stevens
(Saffron Burrows)
Nitko Nitko Zoe Callas
(Mary Elizabeth Mastrantonio)
10.
Robert Goren
(Vincent D'Onofrio)
Alexandra Eames
(Kathryn Erbe)
Nitko Nitko William Hannah
(Jay O. Sanders)

* Lik se često pojavljivao u seriji, no nije naznačen u uvodnoj špici

Pravi Odjel za teške zločine[uredi - уреди | uredi izvor]

Odjel za teške zločine postoji i u stvarnom životu, no za razliku od Odjela u Zločinačkim nakanama, bavi se samo ovim tipovima zločina:

 • Otmice
 • Pljačka ili pokušaj pljačke banke ili bankovnog sefa
 • Krađa preko iznuđivanja ili pokušaj krađe preko iznuđivanja, od banke
 • Pljačka ili pokušaj pljačke banke od strane oružanog počinitelja
 • Pljačka kamiona čiji je sadržaj u vrijednosti od $100,000 ili više
 • Pljačka sadržaja kamiona čija je vrijednost $100,000 ili više
 • Pljačka kamiona i njegovog sadržaja pomoću otmice
 • Sve pljačke u skladištima i sličnim lokacijama, gdje je meta pljačke kamion ili njegov sadržaj
 • Sve komercijalne pljačke gdje je iznos ukradene robe preko $100,000
 • Krađa umjetnina

Odjel za teške zločine ne rješava slučajeve ubojstava. Ubojstvima se bave detektivi iz postaja u čijem se djelokrugu ubojstvo dogodilo.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Uvodna glazba u britanskoj verziji je "There's Only Me", instrumental pjesme Roba Dougana.[3]
 • Planirana miniserija koja je trebala uključivati ujedinjene glumačke postave Zločinačkih nakana, Odjela za žrtve i Zakona i reda je otkazana zbog terorističkog napada na WTC 11. rujna 2001. Radnja miniserije trebala je govoriti o terorističkom napadu pomoću biološkog oružja.[4]
 • Zločinačke nakane su jedini ogranak iz franšize koji je u dosadašnjem emitiranju promijenio uvodnu glazbu, odnosno ubacio je novu , remiksanu, verziju originala.

Nagrade[uredi - уреди | uredi izvor]

Godina Kategorija Nagrada Ishod Primatelj(i)
2002. Nagrada People's Choice Najbolja nova serija Nominacija
Nagrada Image Najbolji glumac u dramskoj seriji Nominacija Courtney B. Vance
Maggie nagrada Za epizodu The Third Horseman Osvojena
2003. Edgar nagrada Najbolja epizoda u seriji Nominacija René Balcer
za "Tuxedo Hill"
2004. Edgar nagrada Najbolja epizoda u seriji Nominacija René Balcer i Gerry Conway
za "Probability"
Satellite nagrada Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji Nominacija Vincent D'Onofrio
2005. Edgar nagrada Najbolja epizoda u seriji Nominacija René Balcer i Gerry Conway
za "Conscience"
Nominacija René Balcer i Warren Leight
za "Consumed"
Nominacija René Balcer i Warren Leight
za "Pas De Deux"
Osvojena René Balcer i Elizabeth Benjamin
za "Want"
2006. Televizijska nagrada Banff Za epizodu In The Wee Small Hours Nominacija
Nagrada Međunarodnog
televizijskog festivala u Reimsu
Za epizodu In The Wee Small Hours Nominacija

DVD izdanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime DVD-a
(engleski)
Naslovnica
Izdanja
Regija 1
Regija 2
Regija 4
Kompletna prva sezona
(The Complete 1st Season)
21. listopada 2003. 28. veljače 2005. 20. siječnja 2005.
Kompletna druga sezona
(The Complete 2nd Season)
12. prosinca 2006. 17. srpnja 2006. 7. ožujka 2006.
Kompletna treća sezona
(The Complete 3rd Season)
14. rujna 2004. N/A N/A

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]