Kurtizana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Virginia Oldoini, italijanska kurtizana i ljubavnica francuskog cara Napoleona III, fotografija iz 1866.

Kurtizana (francuski: courtisan, italijanski: cortigiana) je izraz kojim se opisuje žena kojoj ljubavne veze ili pružanje seksualnih usluga pripadnicima više klase predstavlja glavni izvor prihoda i/li temelj njenog društvenog položaja.

Riječ dolazi od italijanskog izraza za dvorjanku, odnosno dvorsku damu, a počeo se koristiti u 16. vijeku. Dvorske dame su tada, kada su brakovi vladara i drugih velikodostojnika bili motivirani politikom umjesto ljubavlju, predstavljale najprikladniji i najdostupniji oblik partnera za "ozbiljne" ili romantične ljubavne veze. S vremenom su kurtizane postale svojevrsna institucija koja je osim seksualnih pružala i druge usluge; tako se od kurtizana očekivalo da budu vješte u plesu i muzici, odnosno dovoljno obrazovane i inteligentne da bi mogle sudjelovati u intelektualnim raspravama. Kurtizane su ponekad bile udane, ali najčešće za muškarca nižeg društvenog statusa koji je u njenim vanbračnim vezama s društvenom elitom vidio sredstvo vlastitog napredovanja. Između kurtizana se također počela javljati hijerarhija, tako da su se kurtizane na vrhu društvene ljestvice smatrale ljubavnicama, dok one na dnu prostitutkama.

U današnjem svijetu, gdje se promovira jednakopravnost spolova, fenomen kurtizana je prilično rijedak ili nije tako vidljiv kao u ranijim periodima. Izraz se danas prvenstveno koristi u pežorativnom smislu ili kao eufemizam za eskort-dame ili elitne prostitutke.

V. također[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]