Krišna (rijeka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Krišna
Soutěska řeky Kršny u Šríšajlamu.jpg
Lokacija
Države  Indija
Gradovi Wai, Vijayawada
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Gorje Zapadni Gati
1337 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Bengalski zaljev (Andra Pradeš)
m
delta
Dužina 1290 [1] km
Pritoke Bhima, Tungabhadra
Hidrologija
Protok
  – srednji

1641 m³/s
Sliv
  – površina

258.948 km²
Ulijeva se u Indijski ocean

Krišna, nekoć zvana Kistna, je velika rijeka u južnoj Indiji duga oko 1290 km.[1]

Hidrografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Krišna izvire na obroncima Gorja Zapadni Gati, pored grada Mahabaleshwar u indijskoj državi Maharaštra nedaleko od Arapskog mora.

Od tamo rijeka teče pravolinijski prema istoku do grada Wai, zatim mjenja smjer prema jugoistoku i prelazi granicu indijske države Karnataka. Tu opet teče prema istoku ulazi u državu Andra Pradeš. Tu malo vijuga prema jugoistoku, pa zatim prema sjeveroistoku, a zatim naglo zavija na istok i utječe u Bengalski zaljev sa velikom deltom, kod grada Vijayawada.[1]

Karta Indije sa slivom rijeke Krišne

Krišna ima sliv velik oko 258.948 km² koji se proteže preko cijele južne Indije, kroz države Maharaštra, Karnataka i Andra Pradeš. Vodostaj rijeke jako oscilira, jer ovisi o sezonskim monsunskim kišama, tako da se u njenom gornjem toku nemože provoditi nikakvo veće i kontinuirano navodnjavanje. Ali zato rijeka u delti ima dovoljno voda, koje se ustavom kod grada Vijayawada usmjeravaju u brojne kanale za navodnjavanje. Tim kanalima je povezana sa deltom velike sjeverne susjedne rijeke Godavari, pa je taj kraj jedan od najplodnijih u Indiji.

Dvije najveće pritoke Krišne su rijeke Bhima (sjever) i Tungabhadra (jug). Na pritoci Tungabhadri kod mjesta Hospet 1957. podignuta je brana sa akumulacijom za potrebe navodnjavanja i hidroelektrane.[1]

Povezane stranice[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Krishna River (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/323605/Krishna-River. Pristupljeno 22. 09. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]