Kompas (zviježđe)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kompas
Karta sazvežđa Kompas
kliknite za veću sliku
Latinsko ime Pyxis
Genitiv Pyxidis
Skraćenica Pyx
Simbolizuje kompas
Rektascenzija 9 h
Deklinacija -30 °
Površina 221 kv. stepeni
(Rang: 65)
Broj zvezda
sjajnijih od m = 3
0
Najsjajnija zvezda Alfa Kompasa
(prividna veličina 3,68)
Meteorski rojevi

nema

Susedna
sazvežđa
Vidljivo u rasponu +70° i −90°
U najboljem položaju za posmatranje u 21:00 je u novembru
.

{{#if:| {{!}

{{{beleške}}}

}}

uredi

Kompas (lat. Pyxis) jedno od 88 savremenih sazvežđa. Nalazi se na južnoj hemisferi, a uveo ga je francuski astronom Nikola Luj de Lakaj u 18. veku pod imenom Pyxis Nautica (pomorski kompas). Kompas se nalazi u blizini nekadašnjeg sazvežđa Argo Navis (brod Argo), koje je De Lakaj podelio na Pramac, Jedra i Krmu.

Džon Heršel, engleski astronom, je u 19. veku predložio da se Kompas preimenuje u Katarku (Malus), ali ovaj predlog nije prihvaćen.

Zvezde[uredi | uredi kod]

Kompas nema sjajnih zvezda. Najsjanija je alfa Kompasa, magnitude 3,68 — vreli plavi džin čija bi magnituda bila bliže 3 da ga ne zaklanja međuzvezdana prašina. Beta Kompasa je druga zvezda po sjajnosti u ovom sazvežđu, džin G klase magnitude 3,97. I treća zvezda po sjajnosti, gama Kompasa, je takođe džin. Gama ima magnitudu 4,01.

Shematski prikaz nastajanja Nove

Verovatno najznačajnija zvezda u ovom sazvežđu je T Kompasa, beli patuljak sa pratiocem koji ga snabdeva materijom. T kompasa je nova koja je eruptirala 1890, 1902, 1920, 1944. i 1967. tako da će sledeća erupcija biti snažnija od svih prethodnih (jer je prošlo više vremena pa je beli patuljak akumulirao više materijala).

Objekti dubokog neba[uredi | uredi kod]

Spiralna galaksija NGC 2613
Otvoreno zvezdano jato NGC 2818, u kome se nalazi planetarna maglina

U blizini alfe Kompasa se nalaze dva objekta dubokog neba — NGC 2613 i NGC 2818. NGC 2613 je spiralna galaksija slična po veličini i obliku Mlečnom putu, udaljen od Sunčevog sistema oko 60 miliona svetlosnih godina. NGC 2818 je otvoreno zvezdano jato u kome se nalazi planetarna maglina PN 261+8.1.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]