Kompas (zviježđe)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kompas (sazvežđe))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kompas
Karta sazvežđa Kompas
kliknite za veću sliku
Latinsko ime Pyxis
Genitiv Pyxidis
Skraćenica Pyx
Simbolizuje kompas
Rektascenzija 9 h
Deklinacija -30 °
Površina 221 kv. stepeni
(Rang: 65)
Broj zvezda
sjajnijih od m = 3
0
Najsjajnija zvezda Alfa Kompasa
(prividna veličina 3,68)
Meteorski rojevi

nema

Susedna
sazvežđa
Vidljivo u rasponu +70° i −90°
U najboljem položaju za posmatranje u 21:00 je u novembru
.

{{#if:| {{!}

{{{beleške}}}

}}

uredi

Kompas (lat. Pyxis) jedno od 88 savremenih sazvežđa. Nalazi se na južnoj hemisferi, a uveo ga je francuski astronom Nikola Luj de Lakaj u 18. veku pod imenom Pyxis Nautica (pomorski kompas). Kompas se nalazi u blizini nekadašnjeg sazvežđa Argo Navis (brod Argo), koje je De Lakaj podelio na Pramac, Jedra i Krmu.

Džon Heršel, engleski astronom, je u 19. veku predložio da se Kompas preimenuje u Katarku (Malus), ali ovaj predlog nije prihvaćen.

Zvezde[uredi - уреди | uredi izvor]

Kompas nema sjajnih zvezda. Najsjanija je alfa Kompasa, magnitude 3,68 — vreli plavi džin čija bi magnituda bila bliže 3 da ga ne zaklanja međuzvezdana prašina. Beta Kompasa je druga zvezda po sjajnosti u ovom sazvežđu, džin G klase magnitude 3,97. I treća zvezda po sjajnosti, gama Kompasa, je takođe džin. Gama ima magnitudu 4,01.

Shematski prikaz nastajanja Nove

Verovatno najznačajnija zvezda u ovom sazvežđu je T Kompasa, beli patuljak sa pratiocem koji ga snabdeva materijom. T kompasa je nova koja je eruptirala 1890, 1902, 1920, 1944. i 1967. tako da će sledeća erupcija biti snažnija od svih prethodnih (jer je prošlo više vremena pa je beli patuljak akumulirao više materijala).

Objekti dubokog neba[uredi - уреди | uredi izvor]

U blizini alfe Kompasa se nalaze dva objekta dubokog neba — NGC 2613 i NGC 2818. NGC 2613 je spiralna galaksija slična po veličini i obliku Mlečnom putu, udaljen od Sunčevog sistema oko 60 miliona svetlosnih godina. NGC 2818 je otvoreno zvezdano jato u kome se nalazi planetarna maglina PN 261+8.1.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]