Kip Krista Iskupitelja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kip Krista Otkupitelja
Paul Landowski et al., 1926. – 1931.
armirani beton i steatit, 39,6 m
Corcovado, Rio de Janeiro

Kip Krista Otkupitelja (portugalski: O Cristo Redentor) je kip koji prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Brazil. Skulptura je visoka 39.6 metara (od čega samo postolje ima visinu od 9.5 metara) i ima težinu od 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

Povijest

[uredi | uredi kod]

Ideja o gradnji religioznog spomenika (Krist Iskupitelj simbol je kršćanstva) se prvi put pojavila 1859. godine. Prijedlog su dali otac Pedro Maria Boss i princeza Isabel. Ideja je opet uzeta u razmatranje 1921. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti.

Prvi kamen temeljac je postavljen 4. travnja 1922., a radovi su započeli 1926. godine. Kip je napravljen u Francuskoj. U Brazil je prenesen u dijelovima 1931. godine. Radovi na kompleksu su trajali pet godina, a kip je svečano otvoren 12. listopada 1931.

Među mnogima koji su sudjelovali u izgradnji ovog spomenika, mogu se spomenuti Heitor da Silva Costa, autor projekta, umjetnik Carlos Oswald, autor konačnog dizajna spomenika, i francuski kipar Paul Landowski, izvršitelj radova.

Dana 8. srpnja 2007. proglašen je jednim od novih sedam svjetskih čuda.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]