Jusuf Zejnullahu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jusuf Zejnulahu
Biografija
Datum rođenja 1944.
Mesto rođenja Svirce, Opština Medveđa ( Kraljevina Jugoslavija)
Narodnost Albanac
Politička partija Savez komunista Jugoslavije (?–1990)
Diploma sa Univerzitet u Prištini
Profesija ekonomista, političar
Mandat(i)
predsednik Izvršnog veća Skupštine SAP Kosova
4. decembar 1989. — 5. jul 1990.
Prethodnik Daut Jašanica
Naslednik Funkcija ukinuta

Dr Jusuf Zejnulahu (alb. Jusuf Zejnullahu; Svirce 1944) je ekonomista i društveno-politički radnik SAP Kosova.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Rođen je 1944. godine u Svircu. Godine 1968, diplomirao je ekonomiju u Prištini, a 1971. završio doktorat na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je u Ministarstvu privrede SAP Kosova u Odseku za promet i veze, bio savetnik za privredu u Skupštini Kosova, direktor Ureda ekonomskog razvoja u Prištini, potpredsednik Privredne komore Kosova, ravnatelj metalurškog postrojenja „Feronikel“, potpredsednik Privredne komore Jugoslavije i ostalo.

Dana 14. aprila 1989, bio je izabran za člana Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, a 4. decembra iste godine postao je predsednik Izvršnog veća Skupštine SAP Kosova.

U danima tzv. antibirokratske revolucije, 3. aprila 1990, Zejnulahu i nekoliko ostalih članova Izvršnog veća ponudili su ostavke u znak protesta protiv politike Slobodana Miloševića u smanjivanju autonomije Kosovu. Na sednici Skupštine Kosova, održanoj 23. maja, njihove ostavke su odbijene. Zejnulahu je kasnije učestvovao u proglašenju tzv. deklaracije o otcepljenju Kosova 2. jula 1990, posle čega su Izvršno veće i Skupština Kosova raspušteni. Bio je uhapšen 17. septembra 1990. zbog poticanja secesionizma Kosova.[1] Zejnullahu je bio premijerom tzv. kosovske vlade u egzilu, od 7. septembra 1990. do 5. oktobra 1991. godine. Na mjestu premijera u sjeni zamijenio ga je Bujar Bukoshi. 1999. je godine emigrirao u SAD u Klirvoter na Floridi,[2] gdje je ostao.[3]

Izvori

[uredi | uredi kod]