Julia Grant

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Julia Grant
Julia Grant - Brady-Handy.jpg
Prva dama SAD
u ulozi
4. mart 1869 – 4. mart 1877
Predsjednik Ulysses Grant
Prethodi Eliza Johnson
Slijedi Lucy Hayes
Lični detalji
Rođenje Julia Boggs Dent
26. januar 1826. (1826-01-26)
St. Louis, Missouri, SAD
Smrt 14. decembar 1902. (dob: 76)
Washington, D.C., SAD
Supružnik/ci Ulysses Grant (1848–1885)
Djeca Frederick
Ulysses
Nellie
Jesse
Religija metodizam
Potpis

Julia Boggs Dent Grant (26. januar 1826 – 14. decembar 1902) bila je supruga američkog vojskovođe i predsjednika Ulyssesa Granta, odnosno 18. po redu Prva dama SAD, koja je vršila dužnost od 1869. do 1877.

Rođena je na plantaži White Haven nedaleko od St. Louisa kao kćer lokalnog trgovca i robovlasnika Fredericka Denta. Granta, koji je bio četiri godine stariji od nje, je upoznala zahvaljujući svom bratu Fredericku, koji je sa njim bio studirao na West Pointu. Grant, koji je tada imao čin poručnika u Vojsci se u Juliju zagledao usprkos toga što je bila razroka. Nakon nekoliko bračnih ponuda na kraju je pristala 1844. godine, ali su zaruke trajale četiri godine zbog Grantove službe u Meksičko-američkom ratu.

Brak ispočetka nisu podržavali obje porodice - Dentovi zbog toga što je Granta karijera tjerala na naporna putovanja po garnizonima širom SAD, a Grantovi zbog robovlasništva koje su prakticirali Julijini roditelji. Usprkos brojnih poteškoća, uključujući Grantovu sklonost piću, brak je bio skladan. Julia je rodila četvoro djece:

Kada joj je muž 1868. godine, stekavši reputaciju heroja u građanskom ratu izabran za predsjednika, za Juliju je započeo osmogodišnji period boravka u Bijeloj kući koga je opisala kao "najsretniji u svom životu". Julia je, organizirajući raskošna primanja i zabave, stekla brojne simpatije u washingtonskom otmjenom društvu, a 1874. je u Bijeloj kući organizirala vjenčanje svoje kćeri Nellie.

Nakon odlaska iz Bijele kuće je muža pratila po putovanjima po svijetu, te je, između ostalih, srela britansku kraljicu Victoriu i japanskog cara Meijia. Muževi neuspjeli poslovni pothvati su porodicu, međutim, brzo doveli na rub siromaštva. Upravo je potreba da Juliju zbrine potakla Granta da, usprkos teškoj bolesti, napiše svoje znamenite Memoare. Zahvaljujući njima su Grantovi stekli 500.000 US$, a što je Juliji omogućilo da bez briga provede ostata života. Julia je i sama odlučila napisati memoare, ali se ispostavilo da za njih nema interesa kod izdavača; konačno su objavljeni tek 1975. godine.

Julia Grant je bila prva Prva dama čiji je lik zabilježen na filmu. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Počasne titule
Prethodi:
Eliza Johnson
Prva dama SAD
1869–1877
Slijedi:
Lucy Hayes