Juan Gris

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Juan Gris
kubizam

Amedeo Modigliani, Portret Juana Grisa, 1915, Metropolitan Museum of Art
Biografske informacije
Rođenje José Victoriano González-Pérez
23. mart 1887. (1887-03-23)
Madrid
Smrt 11. maj 1927. (dob: 40)
Boulogne-sur-Seine
Nacionalnost španska
Opus
Polje slikarstvo, kiparstvo

Huan Gris (šp. Juan Gris), čije je pravo ime bilo Hose Viktorijano Gonsales (šp. Jose Victoriano Gonzales; 23. mart 188711. maj 1927.) je španski slikar i grafičar, značajan predstavnik kubizma koji je u toku svoga celoga života živeo i stvarao u Francuskoj u Parizu.

Rođen je kao trinaesto od četrnaestoro dece, i u prvim godinama života ga je njegov stric podučavao slikarskim tehnikama. 1902. godine započinje studije na umetničkoj školi u Madridu koju završava 1904, pod rukovodstvom slikara Hose Marija Karbonera. 1906. godine otišao je u Francusku gde se nastanio i ostao tamo do kraja svog života. U početku je bio vezan za ideje koje su se oformile oko Jugendstila. Zarađivao je pravljenjem ilustracija za novine i časopise.

1911. godine je upoznao Pabla Pikasa i Žorža Braka i obojica su ga pozvala da se vrati slikarstvu. Pikaso i Gris postaju prijatelji i slikaju često zajedno na Monmartru u Parizu. Uticali su jedan na drugoga i koncentrisali su se na analitički kubizam. Godine 1912. su se pojavila prva njihova kubistička dela. Godine 1912. je Gris naslikao čuvenu sliku - portret Pabla Pikasa. 1914. godine susreo je Anrija Matisa koji je njegovu tehniku učinio profinjenijom. Sa Brakom i Pikasom je radio slike u koje je ukomponovao novinsku hartiju i tapete - kolaže. Godine 1916. počeo je Gris svoju arhitektonsku fazu u kojoj je više pažnje poklanjao formama nego boji. U svom stilu je radio na delima koja su bila u stilu analitičkog a zatim i sintetičkog kubizma. Slikao je mrtve prirode prožete lirizmom i reminiscencijama na arapsko-španski ornament u mirno toniranoj paleti boja i bizarne figure sferičnih oblika (ciklus Arlekini i Pijeroti) radio je litografije i inscenacije za baletnu grupu Sergeja Dijadigljeva a pisao je i rasprave o slikarstvu.

Godine 1925. Gris se teško razboleo. Umro je 11. maja 1927. godine u Parizu.

Galerija[uredi - уреди | uredi kôd]

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Enciklopedija Leksikografičkog zavoda, Zagreb, 1966.
  2. Kniha o velkych zberatelich, Pierre Cabane, Praha 1971,
  3. Übar die Möglichkeiten der Malerei, Hamburg 1997.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]