Juan Gris

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Juan Gris
kubizam
Amedeo Modigliani, Portret Juana Grisa, 1915, Metropolitan Museum of Art
Biografske informacije
RođenjeJosé Victoriano González-Pérez
(1887-03-23)23. 3. 1887.
Madrid
Smrt11. 5. 1927. (dob: 40)
Boulogne-sur-Seine
Nacionalnostšpanska
Opus
Poljeslikarstvo, kiparstvo

Huan Gris (šp. Juan Gris), čije je pravo ime bilo Hose Viktorijano Gonsales (šp. Jose Victoriano Gonzales; 23. mart 188711. maj 1927.) je španski slikar i grafičar, značajan predstavnik kubizma koji je u toku svoga celoga života živeo i stvarao u Francuskoj u Parizu.

Rođen je kao trinaesto od četrnaestoro dece, i u prvim godinama života ga je njegov stric podučavao slikarskim tehnikama. 1902. godine započinje studije na umetničkoj školi u Madridu koju završava 1904, pod rukovodstvom slikara Hose Marija Karbonera. 1906. godine otišao je u Francusku gde se nastanio i ostao tamo do kraja svog života. U početku je bio vezan za ideje koje su se oformile oko Jugendstila. Zarađivao je pravljenjem ilustracija za novine i časopise.

1911. godine je upoznao Pabla Pikasa i Žorža Braka i obojica su ga pozvala da se vrati slikarstvu. Pikaso i Gris postaju prijatelji i slikaju često zajedno na Monmartru u Parizu. Uticali su jedan na drugoga i koncentrisali su se na analitički kubizam. Godine 1912. su se pojavila prva njihova kubistička dela. Godine 1912. je Gris naslikao čuvenu sliku - portret Pabla Pikasa. 1914. godine susreo je Anrija Matisa koji je njegovu tehniku učinio profinjenijom. Sa Brakom i Pikasom je radio slike u koje je ukomponovao novinsku hartiju i tapete - kolaže. Godine 1916. počeo je Gris svoju arhitektonsku fazu u kojoj je više pažnje poklanjao formama nego boji. U svom stilu je radio na delima koja su bila u stilu analitičkog a zatim i sintetičkog kubizma. Slikao je mrtve prirode prožete lirizmom i reminiscencijama na arapsko-španski ornament u mirno toniranoj paleti boja i bizarne figure sferičnih oblika (ciklus Arlekini i Pijeroti) radio je litografije i inscenacije za baletnu grupu Sergeja Dijadigljeva a pisao je i rasprave o slikarstvu.

Godine 1925. Gris se teško razboleo. Umro je 11. maja 1927. godine u Parizu.

Galerija

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  1. Enciklopedija Leksikografičkog zavoda, Zagreb, 1966.
  2. Kniha o velkych zberatelich, Pierre Cabane, Praha 1971,
  3. Übar die Möglichkeiten der Malerei, Hamburg 1997.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]