Južna Indija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Južna Indija je područje pod kojim se podrazumijevaju indijske države Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala i Tamil Nadu, kao i teritorije Lakshadweep i Puducherry, koje pokrivaju 19,31% površine Indije. Za oblast se također koristi i izraz Dravida, spomenu u državnoj himni Indije.[1]

Južna Indija je smještena na poluotoku Dekanske visoravni te je okružuju Arapsko more na zapadu, Indijski ocean na jugu i Bengalski zaliv na istoku. Geografija oblasti je raznolika i uključuje dva planinska lanca - Zapadni i Istočni Ghat, kao i visoravan u središtu. Rijeke Godavari, Krishna, Tungabhadra i Kaveri su važne izvori vode.

Većina Indijaca u južnom dijelu zemlje govori jedan od dravidskih jezika: kannada, malayalam, tamilski, telugu iu tulu. Kroz historijusu dijelovima Južne Indije vladala kraljevstva čija su osvajanja imala uticaj na južnu i Jugoistočnu Aziju te imala ulogu u historiji i razvoju modernih država kao Šri Lanka, Singapur, Filipini, Indonezija, Tajland i Malezija. Oblast je kolonizirala Britanija i postepeno uključila u Britansko Carstvo.

Nakon fluktuacija u decenijama nakon nezavisnosti Indije, ekonomije južnoindijskih država su u posljednje tri decenije zabilježile rast iznad nacionalnoig prosjeka. Dok su južnoindijske države zabilježile određeni napredak u nekim socio-economskim indikatorima,[2][3] jaz među klasama, nepismenost i siromaštvo i dalje ostaju problem, kao i u ostatku zemlje. Poljoprivreda je i dalje glavni izvor neto društvenog proizvoda, dok s druge strane raste informatička tehnologija. Politikom Južne Indije, za razliku od Sjeverne Indije, dominiraju male regionalne stranke umjesto velikih nacionalnih stranaka.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. John McLeod., "A History of India", Greenwood Press, 2002
  2. The Better Half Arhivirano 2007-07-14 na Wayback Machine-u. Outlook India. July 16, 2007
  3. Also A Head for Numbers Arhivirano 2013-05-02 na Wayback Machine-u. Outlook India. July 16, 2007

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]