Dekanska visoravan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Dekan.

Dekanska visoravan, ili jednostavno Dekan, je prostrana visoravan u Indiji, koja obuhvata veći deo centralne i južnu Indiju.

Dekan obuhvata celo poluostrvo Indije južno od planina Vinđa, a visina mu je 450-750 m. Sa zapada je ograničen planinama Zapadni Gati dok su na istoku Istočni Gati. Ove dve planine, zajedno sa Vinđom, formiraju tri stranice trugla koji obuhvata ovu visoravan.

Reč Dekan je nastala od sanskritske reči Dakschina, što znači desno, odnosno po indijskom shvatanju „južni deo sveta“. Pretpostavlja se da su ovo ime dali Arijevci, koji su migrirali sa zapada ka istoku, tako da im je Dekan bio na desnoj strani.

Na tamilskom Dekan se naziva takana, a na kanada jeziku dakana. Jezici kanada i tamilski su jezici većine žitelja visoravni (Dravidi).

Glavna poljoprivredna kultura na visoravni je pamuk, a gaje se i šećerna trska, pirinač. Rijeka Godavari i njene pritoke, kao i rijeka Iravadi, odvode vodu sa severnog dela visoravni ka Bengalskom zalivu. Rijeke Kaveri i Krišna vrše tu funkciju na jugu visoravni.

Geološki, visoravan se sastoji od vulkanskog bazalta. Region je bogat rudama i mineralima: gvožđe, zlato, dijamanti.