Dravidi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dravidi su prastanovnici Indije i dijela Pakistana, jezično i etnički čine posebnu porodicu koja se sastoji od niza naroda.

Tijekom IV. tisućljeća pr. Kr. pojavile su se prve neolitičke kulture u dolinama rijeka Ind i Rave. Nosioci tih kultura bili su Dravidi. Oni su u III. tisućljeću pr.Kr. razvili kulturu u gradovima Harappa na rijeci Ravi i Mohenjo Daro (Mohendžo Daro) na rijeci Ind. Dravidi su se bavili poljodjelstvom i obradom metala. Koristili su se pismom koje ni do danas nije odgonetnuto. Vjerojatno su štovali ženski kult plodnosti jer je nađen velik broj ženskih kipića.

Ime[uredi | uredi kod]

Oblasti gdje se govore dravidski jezici

Dravidsko ime moglo bi imati korijen u riječi Drav ili dravya, u značenju, voda+ veed, rub, odnosno označava 'zemlju uz vodu' , ili 'zemlju omeđenu vodom' . Sanskrtska riječ Thravidh, prije bi mogla imati korijen u riječi Dravid, nego obrnuto, kako to tvrdi jagatguru Sri Chandrasekharendra Saraswathi. I u sanskrtskom riječ dravidah, označava regiju u južnoj Indiji čiji su prastanovnici Dravidi. Udio Dravida u ukupnom stanovništvu Indije iznosi 25% (bijelci, 72%).

Etnografija[uredi | uredi kod]

Najveće dravidske etničke skupine su Telugu (85.1 miliona[1]) iz Andhra Pradeša i Telangane, Tamili (78 miliona[2]) iz Tamil Nadua, Šri Lanke, Malezije i Singapura, Kanara (43.7 miliona[3]) iz Karnatake, Malajalci (45 miliona[4][5]) iz Kerale i narod Gondi (oko 13 miliona), rasprostranjen u centralnoj Indiji; ostale dravidske skupine broje nekoliko miliona do nekoliko tisuća.

Podjela[uredi | uredi kod]

Život i običaji[uredi | uredi kod]

Dravidi su grupa jezično srodnih naroda i plemena koji zajedno sa Mundama na sjeveru čine prastanovništvo Indije. Slično kao i Indijanci, unutar sebe se razlikuju svojim izgledom, pa čak i rasnim tipom, jer i među njima nalazimo plemena veoma niskog rasta, kao što je to pleme Irula, pa se može zaključiti da je u pred-indoeuropska vremena dolazilo do jezične i kulturne asimilacije Negrita. U dolinama Inda preci Dravida podignuli su stotine gradova koji datiraju iz vremena oko 2500 godina prije Krista. Ovi gradovi mogli su imati oko 30,000 do 40,000 stanovnika i imali su sistem kanalizacija, a njegovi stanovnici uživali su i u vlastitim kupatilima. Najezdom Arijaca, koje danas poznajemo kao Hinduse ili Indijce Dravidi su pobijeđeni i spali su na kastu Šudra (Shudra; Śūdra), sa jedinim pravom da služe trima višim varnama (kastama; Varnashrama dharma), to su svećenici (brahmini), plemići (kshatriya; क्षत्रिय), trgovci i seljaci (vaishyja; वैश्य; vaiśya). Dravidi danas žive poglavito od stočarstva i zemljoradnje. Pleme Toda razvilo je izrazitu stočarsku kulturu koja se temelji na bivolima i mlijeku. Među nekim zajednicima raširena je poliandrija.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Telugu People around the world”. Friends of Telugu. Arhivirano iz originala na datum 2013-02-25. Pristupljeno 12 February 2013. 
  2. „World Tamil Population”. Tamilo.com. August 2008. Arhivirano iz originala na datum 30 September 2015. Pristupljeno 4 September 2015. 
  3. „Census 2011: Languages by state”. Censusindia.gov.in. Pristupljeno 12 February 2013. 
  4. https://web.archive.org/web/20131020100448/http://media.johnwiley.com.au/product_data/excerpt/47/04706745/0470674547-196.pdf
  5. „Census 2011: Languages by state”. Censusindia.gov.in. Pristupljeno 12 February 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]