José Félix Uriburu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
José Félix Uriburu

General pukovnik José Félix Benito Uriburu y Uriburu (1868.-1932.) predsjednik Argentine poslije vojnog udara 6. rujna 1930. do 20 veljače 1932.

Životopis[uredi | uredi kod]

Uriburu je rođen u pokrajini Salta , a bio je nećak predsjednika Joséa Evarista Uriburua. On je diplomirao je na vojnom učilištu školi godine 1890. Prije Prvog svjetskog rata, služio je kao vojni ataše u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Kada se vratio u Argentinu 1914. godine izabran je u argentinski nacionalni kongres. Iimenovan je za glavnog vojnog inspektora od strane Marcela Torcuatoa de Alveara godine 1922.

U rujnu 1930., predvodio je vojni udar protiv demokratski izabranog predsjednika Hipolita Yrigoyena, u kojem je sudjelovala ekstremno-desna Argentinska patriotska liga. Udar je označavao početak onoga što je kasnije nazvano neslavno desetljeće. Njegov režim bio je snažno podržavan od strane desničarskih intelektualaca, kao što su Rodolfo i Julio Irazusta te Juan Carulla.

Uriburu je ostao na čelu vlade do 1932., provevši nekoliko reformi, uključujući rezanje plaća državnih službenika za više od 10 posto.

Nakon što je mu je dijagnozom utvrđen rak želuca početkom 1932., nakratko se bezuspješno oporavljao prije nego što je umro u Parizu 29. travnja 1932. godine.