Jernej (Nejc) Zaplotnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jernej Zaplotnik
Lične informacije
Datum rođenja 16.04.1952.
Mesto rođenja Kranj, Jugoslavija
Datum smrti 24.04.1983.
Državljanstvo Socijalistička Federativna Republika JugoslavijaSFRJ, SlovenijaSlovenija
Sportske informacije
Sport Planinarstvo
Disciplina alpinizam
Lični rekord Prvi penjač u Jugoslaviji sa usponom na vrh preko 8.000 m. 12.11.1975. god. (Manaslu, 8.462 m.). Zajedno sa Andrejem Štremfeljem bio je prvi u SFRJ koji se popeo na najviši vrh svijeta Mount Everest 13.05.1979. god.
Karijera 1969 - 1983
Nagrade
Orden zasluga za narod sa srebrenim vijencem (Kolektivno odlikovanje predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita za uspon na Mount Everest 1979. godine, Bloudkova nagrada,

Jernej (Nejc) Zaplotnik (Kranj, 16. aprila 1952. - Himalaji, 24. aprila 1983.), bio je jedan od najboljih jugoslavenskih i slovenskih alpinista svoga vremena. Zajedno sa Andrejem Štremfeljem bio je prvi u SFRJ koji se popeo na najviši vrh svijeta Mount Everest. Njegovi prijašnji i kasniji usponi uvrstili su ga među legende slovenskog alpinizma.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kranju. U Ljubljani je započeo studij psihologije, da bi se kasnije prebacio na Fakultet za fizičku kulturu. Od 1975. do 1980. radio je kao nastavnik fizičkog vaspitanja. Bio je oženjen sa Mojcom Zaplotnik Jamnik i sa njom imao troje djece.

Alpinizmom se počeo baviti 1969. godine. Obavio je preko 350 uspona svih težina po Evropi, Africi i Sjevernoj Americi. Među najznačajnijim penjačkim usponima prvo su zimsko ponavljanje Trikota (Kamniške Alpe), prvenstveni uspon Jernejev steber u stijeni Dolgega hrbta, Salathe u stijeni El Capitana, prvenstveni uspon u stijeni Mawenzija te kasniji uspon na Kilimanjaro. U alpinističkoj školi radio je kao instruktor.[1]

Usponi[uredi | uredi kod]

  • Bio je član šeste jugoslavenska alpinistična ekspedicija u Himalaje (JAHE VI), i trajala je od 11. avgusta do 12. novembra 1975. Cilj ekspedicije je bio 8.462 metra visoki Makalu, dio lanca Himalaji. Zaplotnik je bio jedan od penjača koji su se uspješno popeli na vrh po prvenstvenom smjeru i postali prvi penjači u Jugoslaviji sa usponom na vrh preko 8.000 m.
  • Sudjelovao je na ekspediciji na Gasherbrum I 1977. god, te se popeo na vrh, zajedno s Andrejem Štremfeljom. I ovaj uspon je bio po prvenstvenom smjeru.
  • Njegov najveći uspjeh je uspon na Mount Everest zajedno sa Andrejem Štremfeljom 13. maja 1979. god. Tada je sudjelovao u jugoslavenskoj ekspediciji, koja je uspone na vrh izvela prvenstvenim smjerom po Zapadnom grebenu. [2]
  • Godine 1981. sudjelovao je u ekspediciji na južnu stijenu Lhotsea. Zajedno s Andrejem Štremfeljom i Pavlom Podgornikom, dostigli su najvišu tačku na ekspediciji na 8250 m, prije nego što su morali odustati.
  • 1983. godine sudjeluje na prvoj splitskoj ekspediciji na Manaslu. Prilikom jednog aklimatizacijskog uspona na planinu iznad logora 1, poginuo je 24. aprila 1983. god. u ledenom odronu koji se srušio sa južne stijene. Supenjači su uspjeli otkopati njegovo tijelo, te je pokopan nešto niže, na ledenjačkoj moreni.

Djela[uredi | uredi kod]

Od 1972. godine pisao je planinarske putopise i promišljanja u časopisima ("Planinski Vestnik", "Alpinistične razgledi"), ali je najpoznatije njegovo autobigorafsko djelo Put (Pot), objavljeno 1981. godine. Postalo je "klasik" slovenske alpinističke literature, te poslužilo za inspiraciju kasnijim generacijama vrhunskih slovenskih alpinista. Predgovor knjizi napisao je Stipe Božić, a pogovor poznati slovenski alpinist Viki Grošelj.[3]

Reference[uredi | uredi kod]