Andrej Štremfelj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Andrej Stremfelj

Lične informacije
Datum rođenja 17.12.1956
Mesto rođenja Kranj, Jugoslavija
Državljanstvo Socijalistička Federativna Republika JugoslavijaJugoslavija, SlovenijaSlovenija
Sportske informacije
Sport Planinarstvo
Disciplina alpinizam
Lični rekord Uspon na Mount Everest,
Klub Alpinističke sekcije Planinarskog društva Kranj
Reprezentacija SFRJ, Slovenija
Nagrade
Orden zasluga za narod sa srebrenim vijencem (Kolektivno odlikovanje predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita za uspon na Mount Everest 1979. godine, Bloudkova nagrada 2 puta, Zlatni cepin za životno djelo 2018. godine, Zlatni cepin zajedno s Markom Prezeljom za prvenstveni uspon južnim grebenom na južni vrh Kangčendzenge u alpskom stilu 1992. god

Andrej Štremfelj, rođen 17. december 1956. god, je jugoslovenski i slovenački alpinista.[1]

Štremfelj je rođen u Kranju gdje se zajedno sa bratom Markom i počeo baviti alpinizmom, kada je imao 16 godina. Već s 20 godina, sudjelovao je na svojoj prvoj himalajskoj ekspediciji, na Gasherbrum I u pakistanskoj Himalaji. Zajedno s Nejcom Zaplotnikom popeo se na vrh, prvenstvenim smjerom. Obojica su bili članovi Alpinističke sekcije Planinarskog društva Kranj.

Dvije godine kasnije, sudjeluje na prvoj jugoslavenskoj ekspediciji na najviši vrh svijeta Mount Everest.[2] Vođa ekspedicije je bio iskusni himalajac Tone Škarja,[3] Cilj ekspedicije bio je prvenstveni smjer po Zapadnom grebenu. Dana 13. maja 1979. Andrej Štremfelj i Nejc Zaplotnik uspješno su zaključili uspon i time postali prvi Slovenci (i Jugoslaveni) na najvišem vrhu svijeta.[4]

Ovim usponom se tada 22-godišnji Andrej Štremfelj upisao u istoriju i svjetskog alpinizma.[5]

Slijedila je ekspedicije u južnu stijenu Lhotsea 1981., gdje je kao član naveze dospio na najvišu tačku na ekspediciji (na vrh se nisu uspjeli popeti).

Godine 1990. godine sudjelovao je u slovensko-italijanskoj ekspediciji, ponovno na Mont Everest. Zajedno sa ženom Marijom dosežu vrh, čime su se upisali u historiju kao prvi bračni par na vrhu svijeta.

Godine 1991. godine ostvaruje svoj najveći alpinistički uspjeh. Sudjeluje na slovenačkoj ekspediciji na Kangčendzengu u nepalskim Himalajima koju je vodio Tone Škarja. Zajedno s penjačkim partnerom Markom Prezeljom ostvaruje uspon na Južni vrh (8.494 m) po prvenstvenom smjeru preko južnog grebena u alpskom stilu (bez prethodnog postavljanja međulogora).[6] Kasnije je ostvario uspone na nekoliko vrhova preko 8.000 metara.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kod]

Svojim nizom uspješnih uspona, uz istovremeno visoko postavljene standarde, danas se smatra jednim od najvećih živućih slovenačkih alpinista. Za svoja sportska dostignuća odlikovan je:

  • Bloudkova nagrada zajedno s ostalim članovima ekspedicije na Mount Everest 1979. god. Ovo je najveća slovenačka nagrada iz oblasti sporta
  • Zlatni cepin zajedno s Markom Prezeljom za prvenstveni uspon južnim grebenom na južni vrh Kangčendzenge u alpskom stilu 1992. god. Od prvih 26 priznanja 8 je pripalo slovenačkim alpinistima
  • Bloudkova nagrada zajedno s Markom Prezljem za prvenstveni uspon južnim grebenom na južni vrh Kangčendzenge 1992. god. Marko Prezlj je jedini četvorostruki dobitnik ovog priznanja.
  • Zlatni cepin za životno djelo 2018. godine. Među dobitnicima ovog međunarpdnog priznanja su alpinističke legende: Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Chris Bonington, Woyciech Kurtyka, Jeff Lowe.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Andrej Štrempfelj”. Word Press. Pristupljeno 15. 9. 2020. 
  2. „35 godina od prvog jugoslovenskog uspona na Everest”. Visokogorci Crne Gore. Arhivirano iz originala na datum 2020-02-17. Pristupljeno 15. 2. 2020. 
  3. „Umro je Tone Škarja: vodja, koji je alpiniste na planini pomjerao kao šahovske figure”. Delo. Pristupljeno 15. 9. 2020. 
  4. „40. godišnjica prvog slovenskog uspona na Everest”. Österreichischer Alpenklub. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-08. Pristupljeno 15. 9. 2020. 
  5. „Andrej Štrempfelj”. GORENJCI.SI. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-08. Pristupljeno 15. 9. 2020. 
  6. Andrej Štremfelj, b. 1956, Slovenia Arhivirano 2020-10-17 na Wayback Machine-u, climbandmore.com