Jean-Honoré Fragonard

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jean-Honoré Fragonard
Rokoko

Inspiracija, autoportret iz 1769.
Biografske informacije
Rođenje 5. travnja 1732.
Grasse, Francuska
Smrt 22. kolovoza 1806.
Pariz, Francuska
Opus
Polje crtež - slikarstvo - grafika
Praksa Pariz
Znamenita djela
Inspiracija

Jean-Honoré Fragonard (Grasse, 5. travnja 1732.Pariz, 22. kolovoza 1806.), francuski slikar i grafičar rokokoa; jedinstvena osoba galantnog slikarstva 18. stoljeća; veliki majstor boje koje vibriraju u svjetlosti.

Život i djelo[uredi - уреди | uredi kôd]

Ljuljačka (L'oscillation), ulje na platnu, 1767., Kolekcija Wallace, London
Mlada djevojka čita, oko 1776., Nacionalna galerija, Washington

Još kao učenik Bouchera i Chardina osvojio je slikarsku nagradu Prix de Rome za svoje brojne studije i crteže Rima. Iz tog razdoblja postigao je uspjeh klasicistički koncipiranom kompozicijom Korezus i Kalihoe. Pod utjecajem svojih učitelja i njihova osjećaja za figurativnu rokoko kulturu s nadahnutom lakoćom stila i elegantnim pristupom temama udahnuo je nov život pokretu rokokoa.

Napustio je povijesno slikarstvo i većinom je slikao vedre i ljupke rokoko scene maloga formata, erotske prizore i ljubavne susrete (Podignuta košulja; Ljuljačka; Buđenje ljubavi), velike dekorativne panoe (Le progrés de L'Amour za dvorac Louveciennes), obiteljske i rustične idile (Mlada dama; Glazba), religiozne prizore (Poklonstvo pastira), portrete (Plesačica Guimard) i pastoralne pejzaže koje je slikao direktno u prirodi u okolici Pariza i Provansi.

Bakrorezima je ilustrirao brojna književna djela (Ariosto; Bijesni Orldando; La Fontaineove Basne i dr.).

Njegov snažno izraženi naturalizam podsjeća na holandskog majstora Halsa i zreli Rembrandtov stil, a njegova djela se smatraju za najreprezentativnija umjetnička ostvarenja svog doba. Bio je virtuozni improvizator koji je odlučno postupao s bojom koju je nanosio u bogatim i opipljivim slojevima, a brzim potezima kista izrazio je neposrednost svojih likova nagovijestivši Corota, slikare romantizma, pa čak i impresionistički pokret.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]