Isoroku Yamamoto

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Isoroku Yamamoto
山本五十六
Rod/služba Japanska carska mornarica
Čin Pomorski maršal
Bitke/ratovi

Drugi svjetski rat

Isoroku Yamamoto (jap. 山本五十六, Nagaoka, Nigata, 4. travnja 1884. - Bougainville, 18. travnja 1943.) je bio japanski admiral i vrhovni zapovjednik Japanske carske mornarice u Drugom svjetskom ratu.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen u Nagaoki kao 6 sin školskog službenika, Isoroku je usvojen od strane obitelji Jamamoto. Studirao je na japanskoj mornaričkoj akademiji i ozlijeđen je tijekom Rusko-japanskog rata. Kasnije je studirao na Harvardu a za vrijeme 1926. i 1927. služio je kao mornarički ataše u japanskom veleposlanstvu u Washingtonu. Doministar japanske mornarice postao je 1936., a 1941. postao je vrhovni zapovjednik japanskih mornaričkih sila.

Jamamoto se protivio ratu sa SAD-om (jedan od rijetkih) i predvidio je poraz Japana ako bi sukob trajao više od godinu dana. Točnije, Jamamoto je prognozirao rapidan japanski uspjeh u prvoj godini, ali je naglasio kako će to "probuditi uspavanog diva" (njegova slavna sintagma kojom je opisao SAD) i kako će Japan doživjeti težak poraz. No unatoč svojim uvjerenjima, Jamamoto je isplanirao prvi japanski napad na američke baze na Pacifiku. Njegov vješto isplanirani iznenadni napad na SAD totalno je onesposobio luku Pearl Harbor i sve brodove što se se nalazili u njoj, no promašio je svoj glavni cilj - američke nosače zrakoplova koji su u tom trenutku bili na moru.

Tražeći izravnu borbu sa američkim nosačima, Jamamoto je poražen u bici kod Midwaya 1942., a i njegova kampanja na Slomonima nije prošla najbolje.

Yamamoto je ubijen 18. travnja 1943. u mjestu Bougainville na Solomonima dok je bio na putu u inspekciji trupa. Eskadrila američkih lovačkih zrakoplova P-38 Lightning je presrela Yamamotov zrakoplov te oborila i njega i kompletnu pratnju .

Citati[uredi - уреди | uredi izvor]

Wikiquote „Bojim se da smo probudili usnulog diva i da će njegova reakcija biti strašna“
()

- Admral Yamamoto o napadu na Pearl Harbor

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]