Gypsy Rose Lee

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gypsy Rose Lee
Gypsy Rose Lee u filmu Stage Door Canteen (1943)
RođenjeRose Louise Hovick
(1911-01-09)9. 1. 1911.
Seattle, Washington, SAD
Smrt26. 4. 1970. (dob: 59)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
Uzrok smrtirak pluća
Zanimanjeglumica, plesačica, zabavljačica, spisateljica, dramatičarka
Godine aktivnosti1937–1969
Suprug/aRobert Mizzy (1937–1941)
Alexander Kirkland (1942–1944)
Julio De Diego (1948–1955)

Gypsy Rose Lee (9. januar 1911 - 26. april 1970) je bila američka plesačica, zabavljačica, glumica i spisateljica, koja je postala poznata prvo po svojoj popularnoj striptiz točki, a potom kao autorica autobiografske knjige Gypsy: A Memoir, koja je kasnije adaptirana u popularni mjuzikl Gypsy.

Rodila se pod imenom Rose Louise Hovick, kao kćer novinara Johna Olafa Hovicka i Rose Thompson Hovick. Majka je nakon razvoda nju i sestru Ellen June (kasnije poznatu kao June Hovick) angažirala da nastupaju u vodviljima i tako uzdržavaju porodicu. Rose je sa 15 godina počela nastupati u burleskama, te postepeno razvila točku striptiza. Stekavši nadimak "Gypsy" ("Ciganka") je postala izuzetno popularna zabavljačica i svojim striptiz-točkama, gdje je humor bio naglašeniji od samog svlačenja, stekla brojne obožavatelje među pripadnicima američke kulturne i intelektualne elite. Tako je ugledni komentator H. L. Mencken za nju skovao izraz ecdysiast kako bi je razlikovao od "običnih" striptizeta. Godine 1941. je na temelju svojih iskustava u svijetu striptiza napisala i objavila kriminalistički roman The G-String Murders, dvije godine kasnije adaptiran u film Lady of Burlesque.

Rose Lee se udavala tri puta, ali je imala samo jedno dijete - sina Erika iz vanbračne veze sa režiserom Ottom Premingerom. 1930-ih je podržavala republikansku stranku u španskom građanskom ratu; zbog toga i povezanosti sa pro-komunističkim organizacijama, dvije decenije kasnije je izvođena na saslušanja HUAC-a.

Godine 1957. je napisala autobiografsku knjigu Gypsy: A Memoir, u kojoj je opisala svoj odnos sa majkom. Knjiga je postala bestseler, koji je 1959. adaptiran u popularni mjuzikl Gypsy.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]