Odbor Predstavničkog doma za antiameričke aktivnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Odbor Predstavničkog doma za antiameričke aktivnosti (engleski: House Un-American Activities Committee, HUAC ili House Committee on Un-American Activities, HCUA) je bio istražni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa zadužen za javne istrage subverzivne djelatnosti u SAD, koji je kao stalno tijelo postojao od 1945. do 1975. Poticao je od privremenog (ad hoc) odbora osnovanog 1937. godine na čelu sa teksaškim kongresnikom Martinom Diesom Jr. u svrhu istraživanja nacističke, komunističke i općenito ekstremističke subverzije u SAD. To je tijelo nakon drugog svjetskog rata postalo stalno, te se gotovo u potpunosti orijentiralo na istraživanje komunističke "subverzije", odnosno pojedinaca i organizacija za koje se vjerovalo da su iz ideoloških razloga u službi Sovjetskog Saveza.

Od 1947. je HUAC počeo održavati javna saslušanja, na kojima su brojne istaknute ličnosti, najčešće poznate po ljevičarskim stavovima ili tek osumnjičene da ih posjeduju, bile prisiljavane da se o njima izjašnjavaju ili javno prokazuju svoje prijatelje ili poznanike kao stvarne ili potencijalne komuniste. Takva saslušanja, koja su kasnije bila kritizirana kao lov na vještice, se danas smatraju oličenjem makartističkih progona, iako je Joseph McCarthy, po kojima su oni dobili ime, kao član Senata sa njima nije mogao biti neposredno povezan. U svoje vrijeme, zahvaljujući hladnom ratu i tzv. Drugoj crvenoj panici, su uživala veliku popularnost među javnošću, i mnogi političari, poput Richarda Nixona i Roberta Kennedyja, su zahvaljujući članstvu u HUAC-u lansirali kasnije uspješne karijere.

Od sredine 1950-ih, kada je McCarthy javno osramoćen, HUAC je postao predmetom sve učestalijih kritika zbog kršenja ljudskih prava i potkopavanja slobode izražavanja, pa se protiv njega postepeno okrenula i javnost. U drugoj polovici 1960-ih je stekao takvu reputaciju da su mnogi radikalni ljevičari poput yippieja namjerno priželjkivali da ih pozovu na saslušanja kako bi od njih pravili sprdnju. Zbog toga i brojnih negativnih konotacija mu je 1969. promijenjeno ime u Odbor za unutarnju sigurnost, a 1975. je konačno i službeno ukinut, s time da je njegove nadležnosti preuzeo Kongresni odbor za pravosuđe.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]