H. L. Mencken

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
H. L. Mencken
RođenjeHenry Louis Mencken
(1880-09-12)12. 9. 1880.
Baltimore
Smrt29. 1. 1956. (dob: 75)
Baltimore
NacionalnostAmerikanac
EtnicitetNijemac
Zanimanjenovinar, satiričar, kritičar
Vjeroispovijestateist
Suprug/aSara Haardt
RoditeljiAugust Mencken, Sr.
otac
RodbinaAugust Mencken, Jr
brat

Henry Louis "H. L." Mencken (12. septembar 1880 – 29. januar 1956) bio je američki novinar, esejiist, satiričar, lingvist i novinski urednik poznat po žestokoj kritici američkog društva svog doba te nonkomformističkim stavovima od kojih neki dan-danas izazivaju kontroverze. Smatra se jednim od najpopularnijih i najuticajnijih književnika SAD u prvoj polovici 20. vijeka.

Rodio se i odrastao u Baltimoreu, gdje je proveo skoro cijeli život, dugo godina kao urednik i kolumnist Baltimore Suna, zbog čega je uživao nadimak "Mudrac Baltimorea". Porijeklom Nijemac, za vrijeme prvog svjetskog rata je stekao reputaciju jednog od vodećih germanofila u SAD, zalažući se da se SAD ograde od Velike Britanije; svoje je stavove kasnije obrazlagao tezom da su Amerikanci zbog sve većeg broja imigranata, davno prestale biti anglosaksonska nacija, odnosno da su razvili vlastitu kulturu, koja se, između ostalog, ogledala i u vlastitom jeziku. Te je tvrdnje kasnije obrazložio u kapitalnom djelu The American Language, lingvističkoj studiji objavljenoj 1919. godine.

Kao sljedbenik Nietzschea, Mencken je smatrao da u svakom društvu postoji uski krug nadarenih pojedinaca koji su superiorni u odnosu na "prostačke" mase; taj je elitistički stav kasnije iskazivao i kroz otvoreni prezir prema predstavničkoj demokraciji, ali i "etabliranim" institucijama kao što su organizirana religija i brak. Argumente za svoje anti-demokratske stavove je često pronalazio na američkom Jugu gdje je demokracija davala legitimitet negativnim pojavama kao što su rasizam, zadrtost i primitivizam. Te je pojave posebno kritizirao prateći kao novinar znameniti Scopesov ili "majmunski" proces. Kao smrtni neprijatelj populizma, Mencken se 1930-ih okrenuo i protiv New Deala, smatrajući da njime Franklin Delano Roosevelt povlađuje "prostačkim masama". S druge strane, u isto vrijeme je, usprkos svojoj germanofiliji, postao i žestoki kritičar nacizma, nazivajući Hitlera "nasilnikom".

Mencken se, usprkos svog javnog protivljenja instituciji, braka, nakon sedmogodišnjeg udvaranja 1930. oženio za Sarah Haardt, nekadašnju aktivisticu za žensko pravo glasa. Ona je, pak, sama oboljela od tuberkuloze. Sam Mencken je 1948. doživio moždani udar koji ga je gotovo potpuno obogaljio; umro je u snu nekoliko godina kasnije.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Knjige

Posthumne zbirke

  • Minority Report (1956)
  • On Politics: A Carnival of Buncombe (1956)
  • The American Scene (1965) (Huntington Cairns, ed).
  • The Bathtub Hoax and Blasts & Bravos from the Chicago Tribune (1958)
  • The Impossible H. L. Mencken: A Selection Of His Best Newspaper Stories (1991) (Marion Elizabeth Rodgers, ed).
  • My Life As Author and Editor (1992) (Jonathan Yardley, ed).
  • A Second Mencken Chrestomathy (1994)
  • Thirty-five Years of Newspaper Work (1996)
  • A Religious Orgy in Tennessee A Reporter's Account of the Scopes Monkey Trial (2006) (Melville House Publishing).

Pamfleti i znameniti eseji

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]