Grčka katolička crkva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dio serije članaka na temu

Hrišćanstvo

Christian cross
Kršćanstvo

Isus Hristos
Rođenje · Krštenje · Učenje
Smrt · Uskrsnuće

Osnove
Apostoli · Evanđelje · Crkva

Historija
Rano kršćanstvo · Oci · Sabori
Ikonoklazam · Šizma · Križari
Reformacija · Ekumenizam

Tradicije

Teologija
Stvaranje · Pad · Grijeh · Sud
Spasenje · Carstvo · Hristologija
Trojstvo (Otac, Sin, Sveti duh)

Biblija
Stari zavjet · Novi zavjet
Knjige · Kanon · Apokrifi

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi
Za drugo značenje vidi Grkokatolicizam.

Grčka katolička crkva ili grčka vizantinska katolička crkva (gr. Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία) je posebna crkva unutar Katoličke crkve koja koristi vizantijski liturgijski obred i grčki jezik bogosluženja. Njeni članovi su uglavnom sa područja današnje Grčke i Turske.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Prva crkva za grčke katolike koji su sledili vizantijski obred je sagrađena u selu Malgara u Trakiji 1880. Pre kraja devetnaestog veka, izgrađena su još dve takve crkve, jedna u Carigradu, druga u Halkedonu.

Godine 1907. grčki sveštenik Isaias Papadopulos, koji je sagradio crkvu u Trakiji, imenovan je generalnim vikarom grčkih katolika u okviru apostolske delegacije Carigrada, a 1911. je dobio episkopsko posvećenje i postavljen je na čelo novoosnovane crkve, koja je ubrzo postala Egzarhija.

Usled sukoba između Grčke i Turske posle Prvog svetskog rata, grčki katolici iz male Azije i Carigrada su emigrirali u Grčku, među njima i njihov episkop koji je prešao u Atinu. Danas je veoma mali broj pripadnika Grčke katoličke crkve u Turskoj, a gotovo da ni jedan sveštenik nije ostao.

Grčka katolička crkva vizantijskog obreda u Grčkoj broji oko 5.000 pripadnika.[1]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Religious Freedom in Greece (September2002)” (RTF). Greek Helsinki Monitor Minority Rights Group - Greece. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-29. Pristupljeno 15. 9. 2007.