Hristadelfijanci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dio serije članaka na temu

Hrišćanstvo

Christian cross
Kršćanstvo

Isus Hristos
Rođenje · Krštenje · Učenje
Smrt · Uskrsnuće

Osnove
Apostoli · Evanđelje · Crkva

Historija
Rano kršćanstvo · Oci · Sabori
Ikonoklazam · Šizma · Križari
Reformacija · Ekumenizam

Tradicije

Teologija
Stvaranje · Pad · Grijeh · Sud
Spasenje · Carstvo · Hristologija
Trojstvo (Otac, Sin, Sveti duh)

Biblija
Stari zavjet · Novi zavjet
Knjige · Kanon · Apokrifi

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi
Christadelphian Hall, Bath, England

Hristadelfijanci ili kristadelfijanci (prema grčkom izrazu "braća u Hristu" iz Poslanice Kološanima 1,2) su hrišćani koji ne veruju u trojstvo. Denominaciju je u 19. veku u SAD-u osnovao John Thomas. Sada ima pripadnike i crkve koje se nazivaju eklezije, širom sveta.

Osnovna verovanja

[uredi | uredi kod]
 • Biblija je nadahnuta Božija reč
 • Isus Hrist je Sin Božiji ali možda i Bog (u Isajii 9:6 se zove Bog silni, Otac večni,Emanuil a u otkrovenju se zove Alfa i Omega ,prvi i poslednji Sudija )a svakako je u nekoj formi postojao i pre zemaljskog rođenja .
 • Hrist će se vratiti na zemlju i uspostaviti Kraljevstvo Božije na zemlji i na nebu , stvoriće se novo nebo i nova zemlja, ako ćemo iskreno prema Bibliji
 • Smrt je nesvesno stanje – poriču besmrtnost duše i veruju u uslovljenu besmrtnost mada se putuje i na treće nebo kao što je putovao apostol Pavle u novom zavetu
 • Pakao je grob ali i nekakvo mesto mučenja ali je to dosta konfuzno navedeno u Bibliji a još konfuznije ga tumače razne crkve i sekte.
 • Krštenje je ispravno potpunim potapanjem u vodi ali je najvažnije krštenje Duhom svetim.
 • Sveti Duh nije osoba već sila Božija
 • Satana jeste biće i osoba a trećina palih anđela su demoni i naravno on želi da se ne zna da on postoji i voli ljudske slabosti

Osnovne doktrinarne teme i verovanja opisana su detaljnije u knjizi (Osnove Biblije) [1]

Zajednica

[uredi | uredi kod]

Hristadelfijanci se sastaju redovno da lome hleb (evharistija) u spomen na smrt Isusa. Sastajanja se vrše po kućama ili malim halama za sastanke. Njihove službe su jednostavne i identične sastancima hrišćana I veka . Oni nemaju centralno vođstvo ili organizaciju vođu ili sveštenike i svaka eklezija (crkva) je autonomna .

Zajednica

[uredi | uredi kod]

Hristadelfijanci objavljuju časopis 'The Christadelphian'The Christadelphian Magazine za članove, i časopis Glad Tidings za studente u Birminghamu, u Engleskoj. Broj lokalnih skupština u Velikoj Britaniji je oko 300. Svaki godina oni izabrati koji predstavlja to dva organizacije: CALS za prodika in Britanija.[2] CBM za propovijedanje u Europi i Africi.[3] CBM Komitet Jug-Istočna Evropa dana izaslanstvo propovjednik u Hrvatskoj, Bosanski i Srpski.[4] Hristadelfijanska Biblijska Misija djeluje u mnogim zemljama, da pomogne i podrži svakoga tko želi naučiti više o Bibliji i njezinoj poruci.[5] Imaju razne dopisne tečajeve putem Interneta.

Hristadelfijanci imaju dugu povijest odbijanja službe u vojsci [6] Po nezvaničnim procjenama Hristadelfijanaca ima širom svijeta oko 50.000.

Kritike

[uredi | uredi kod]

Hristadelfijanci su žestoko kritizovani zbog njihovog verovanja o trojstvu, dovodeći neke da ih klasifikuju kao kult [7]

 1. http://www.biblebasicsonline.com
 2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2021-05-13. Pristupljeno 2009-12-09. 
 3. „CBM”. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-14. Pristupljeno 2009-12-09. 
 4. Biblijska misija
 5. http://www.cbm4yu.com/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=130[mrtav link]
 6. http://robjhyndman.com/bible/way/way26.pdf[mrtav link]
 7. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-04-17. Pristupljeno 2007-04-16.