Gazimestan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Spomenik na Gazimestanu.
Posetioci iz Beograda obilaze Gazimestan 2014.

Gazimestan je uzvišenje na severoistoku Prištine (626 m), pet kilometara od grada, s desne strane magistrale za Kosovsku Mitrovicu. Na njemu je vođena Kosovska bitka na Vidovdan 1389. godine.

Na uzvisini je Spomenik kosovskim junacima, koji je podigla Narodna Republika Srbija 1953. godine.[1] Nedaleko, kilometar prema selu Lazarevu se nalazi Muratovo turbe (grob ubijenog sultana Murata), a na jugu, na 500 m, Barjakrarevo turbe.

1989. godine je postavljena i ploča od belog mermera (gde je nekad i bio Mramorni stub) na kojoj je ispisan natpis despota Stefana Lazarevića. Na Gazimestanu je, o Vidovdanu, 1989. godine održana proslava 600. godišnjice Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Neki istoričari i bivši jugoslovenski političari smatraju da je tada Slobodan Milošević u svom govoru najavio raspad SFR Jugoslavije.

Kompleks Gazimestana sa spomenicima i božurima je bio pod zaštitom države do 1999. godine. Iako ga od tada čuvaju međunarodne snage, neki Albanci na njemu podižu građevinske objekate. U blizini spomenika je privatna ergela konja i konjički klub koji terene Gazimestana koristi kao hipodrom.

Srbi se svake godine o Vidovdanu okupljaju kod Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, a Srpska pravoslavna crkva održi pomen.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]