From Russia, with Love (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
From Russia, with Love
From Russia With Love-Ian Fleming-First edition.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Ian Fleming
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja8. april 1957
Stranica253
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Diamonds Are Forever (1956) Dr. No (1958)

From Russia, with Love (sh. Iz Rusije sa ljubavlju) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga objavljen 1957. godine, a koji predstavlja peti po redu iz originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako sovjetska tajna služba SMJERŠ odluči likvidirati Bonda tako da mu postavi klopku u obliku lijepe agentice Tatjane Romanove koja navodno namjerava prebjeći na Zapad i Britancima predati strateški važni uređaj za dekodiranje Spektor; Bond dolazi u Istanbul kako bi je preuzeo i sa njom putuje preko Orient Expressa gdje ga vrebaju SMJERŠ-ovi ubice koje namjeravaju ubiti i njega i Romanovu i u svrhu kompromitacije inscenirali seks skandal.

From Russia, with Love je Fleming napisao na temelju vlastitih iskustava u Istanbulu, gdje je dvije godine ranije kao novinar pratio Interpolovu konferenciju. Roman je napisan u jeku eskalacije Hladnog rata, te predstavlja jedan od rijetkih djela o Jamesu Bondu gdje su Sovjeti predstavljeni kao neposredni negativci. Također predstavlja jedini Flemingov roman čija se radnja djelomično odvija u tadašnjoj Jugoslaviji, a koju je Fleming negativno opisao kroz loš prikaz željezničkih stanica u Beogradu i Zagrebu. Specifičnost romana je i u tome što je jedini koji završava cliffhangerom, odnosno scenom u kojoj SMJERŠ-ova operativka Rosa Klebb uspije otrovati Bonda, koji potom kolabira i nalazi se na samrti. Fleming je kasnije objasnio da je roman pisao u vrijeme kad je bio "umoran od Bonda" i htio okončati seriju.

Nakon objavljivanja je From Russia, with Love doživio izuzetan uspjeh i izvrsne kritike. Geoffrey Boothroyd, stručnjak za vatreno oružje je, međutim, bio nezadovoljan time što Bond koristi "damske" pištolje kalibra .25 in te napisao pismo Flemingu i preporučio da Bond ubuduće koristi Walther PPK; Fleming je bio oduševljen te se za savjet odužio tako što je u sljedećim romanima uveo lik majora Boothroyda, koji će postati poznat pod kodnim imenom "Q". Roman je doživio izuzetnu popularnost ne samo u Britaniji, nego i u svijetu, a javno ga je pohvalio i američki predsjednik John F. Kennedy.

Godine 1963. je postao predloškom za istoimeni igrani film, koji se, bez obzira na određene izmjene u radnji (npr. to da je sovjetski SMJERŠ zamijenjen međunarodnom kriminalnom organizacijom SPECTRE), smatra najvjernijom od svih filmskih adaptacija Flemingovih romana.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]