Dr. No (roman)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dr. No
DrNoFirst.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Ian Fleming
Dizajn korica Pat Marriott
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Serija James Bond
Žanr(ovi) špijunski roman
Izdavač Jonathan Cape
Datum izdanja 31. mart 1958
Vrsta medija štampa
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

From Russia, with Love (1957) Goldfinger (1959)

Dr. No je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga objavljen 1957. godine, a koji predstavlja šesti dio originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako Bonda, koji je jedva preživio pokušaj likvidacije opisan u prethodnom romanu From Russia, with Love, njegov šef M šalje na relativno lagan zadatak na Jamajku, gdje bi trebao istražiti nestanak tamošnjih britanskih agenata; Bond tamo uz pomoć Honey Ryder, lokalne sakupljačice školjaka, otkriva da je na fiktivnom otoku Crabb Key kinesko-njemački poslovni čovjek dr. Julius No pod krinkom eksploatacije guana izgradio bazu iz koje za račun Sovjeta namjerava sabotirati američke probne letove sa Cape Canaverala.

Dr. No se većim dijelom odigrava na Jamajci, gdje je Fleming živio i stvorio svoje romane, te se odlikuje autentičnim opisima otoka i tamošnjeg načina života. Fleming ga je originalno zamislio kao prvu epizodu TV-serije pod naslovom Commander Jamaica, čiji je protagonist trebao biti lik po imenu James Gunn. Na kraju je od toga odustao, i zaplet iskoristio za još jedan o Jamesu Bondu. Bio je prvi roman iz ciklusa o Bondu koji je kritka loše dočekala, a što se obično tumači time što se roman odlikovao ogromnom količinom nasilja, odnosno likovima koje su žrtve sakaćenja, silovanja, odnosno umiru ili ih se pokušava ubiti na izuzetno neugodne načine. Usprkos svega toga, postigao je izuzetan uspjeh.

Četiri godine kasnije je postao predloškom za istoimeni igrani film, prvi iz serije o Jamesu Bondu, i čija radnja prilično vjerno prati njegovu radnju.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]