You Only Live Twice (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
You Only Live Twice
korice prvog izdanja
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
Datum izdanja26. mart 1964
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
OCLC broj7662206
Dewey Decimal823.914
LC klasifikacijaPR6056.L4 Y69
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
On Her Majesty's Secret Service (1963) The Man with the Golden Gun (1965)

You Only Live Twice (sh. Samo dvaput se živi) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga objavljen 1964. godine, a koji predstavlja jedanaesti roman iz originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu, odnosno posljednji roman koji je Fleming objavio za vrijeme svog života. Radnja započinje kada Bond, još uvijek potresen tragičnom smrću supruge Tracy opisanom u prethodnom romanu On Her Majesty's Secret Service odlazi u Japan kako bi obavio špijunsko-diplomatsku misiju, odnosno za Britance ishodio obavještajne podatke koje drži japanska tajna služba na čelu sa Tigerom Tanakom; on, zauzvrat, od Bonda traži pomoć pri likvidaciji dr. Gunthrama Shatterhanda, dijaboličnog zapadnjaka koji je zakupio stari samurajski dvorac, a za koga se ispostavi da je u stvari Ernst Stavro Blofeld, šef SPECTRE odgovoran za Tracynu smrt; Bond se pokušava infiltirirati u zamak izdajući se za japanskog ribara uz pomoć Tigerove agentice Kissy Suzuki, koja će na kraju sa Bondom imati dijete. Roman završava cliffhangerom u kome je Bond postao žrtvom amnezije, odnosno smatra da je uistinu japanski ribar koji živi sa Kissy.

You Only Live Twice je predstavljao prvi roman napisan nakon početka filmske serije, odnosno filma Dr. No gdje tumačenje lika od strane Seana Conneryja imalo određen uticaj na Flemingovu karakterizaciju, prije svega kroz škotsko porijeklo i humor. Flemingovo korištenje fiktivnog nekrologa za njegov lik je kasnije poslužilo kao kanon za Bondove fiktivne biografije.

Roman je godine 1967. adaptiran u istoimeni igrani film koji je u velikom dijelu odbacio njegov sadržaj; to se odnosi i na nedostatak referenci na događaje iz prethodnog romana koji su potpuno ignorirani, a što je kod kasnijih filmova, počevši sa On Her Majesty's Secret Service stvorilo probleme sa kontinuitetom.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]