On Her Majesty's Secret Service (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
On Her Majesty's Secret Service
korice prvog izdanja romana
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja1. april 1963
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
OCLC broj2208306
Dewey Decimal823.91
LC klasifikacijaPR6056.L4 O6
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Spy Who Loved Me (1962) You Only Live Twice (1964)

On Her Majesty's Secret Service (sh. U tajnoj službi Njenoj veličanstva) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga, koji predstavlja deseti roman iz ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje Bondova nastojanja da pronađe Ernsta Stavra Blofelda, vođu međunarodne kriminalne organizacije SPECTRE, koji u planinskom lječilištu u Švicarskoj planira započeti biološke napade kako bi ucijenio vodeće zapadne zemlje; tom prilikom Bond upozna mladu i lijepu djevojku Teresu "Tracy" Draco, kći šefa korzikanske mafije, za koju se na kraju i oženi.

On Her Majesty's Secret Service, pisan u vrijeme kada se snimao Dr. No, prvi film iz serije o Bondu, je nakon neuspjelog stilskog i sadržajnog eksperimenta u prethodnom romanu The Spy Who Loved Me predstavljao Flemingov povratak dotadašnjoj konvencionalnoj formuli Bonda, ali su kritičari zapazili da je Bondov lik dodatno "omekšao" u odnosu na ranije romane, a što se iskazivalo i kroz dotada teško zamislivu odluku da ljubavnu vezu okruni brakom. Roman se također isticao tragičnom i brutalnom završnicom koja je dodatno istakla Bondovu novopronađenu ranjivost.

Godine 1969. je roman ekraniziran u obliku istoimenog igranog filma, koji je predstavljao prvi u kome je Seana Conneryja u naslovnoj ulozi zamijenio George Lazenby. Ta je ekranizacija napravljena nakon što je u prethodnom filmu Samo dvaput se živi ekraniziran istoimeni nastavak u kome se također pojavljuje Blofeld, a što je dovelo do problema sa kontinuitetom.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]