Farinelli

Izvor: Wikipedia
Farinelli

Farinelli (Puglia, 24.1. 1705 – Bologna, 15.7. 1782) , čije pravo ime je Carlo Broschi (Karlo Broski) je jedan od najpoznatijih italijanskih soprana kastrata 18 stoljeća.

Život[uredi - уреди]

Rođen je u nižoj plemićkoj obitelji. Bio je kastriran kao dječak kako bi se sačuvao njegov divan glas u starijim godinama. Obrazovao je u posebnom kozervatoriju za trening kastrata. Uzeo je ime Farinelli, nakon završetka obrazovanja.

Postao je prvo poznat diljem južne Italije, kao ‘’il ragazzo’’ (Dječak). 1724, pojavljuje se u Beč –u, te u Veneciji, iduće godine, potom u Napulj –u, I nadalje u svim velikim gradovima Italije, da bi 1731 po treći put došao u Beč. 1734 –dolazi u London, ali u drugu operu od one u kojoj su radili Georg Friedrich Händel I kastrat Senesino. Mnoga muzika Farinelli-a koju je izvodio bila je od njegovog brata ( Riccardo Broschi ).

Nakon tri godine boravka u Engleskoj, Farinelli odlazi za Španjolsku, pritom je neko vrijeme ostao u Francuskoj pjevajući pred Luj-om petnaestim. U Španiji gdje je namjeravao ostati samo nekoliko mjeseci, proveo je 25 godina. Njegov glas je uposlila kraljica da pjevanjem lijeći kralja Filipa petog od lošeg raspoloženja, pri čemu je Farinelli imao zato jaka državna ovlaštenja. Devadeset godina Farinelli je pjevao iste pjesme kralju. Bio je aktivan kao direktor ondašnje opere u Madrid – u.

Farinelli se u doba mirovine smjestio u Bolonji, gdje je proveo zadnje dane života.

Osim pjevanja, Farinelli je svirao I čembalo I viola d'amore .

Film[uredi - уреди]

1994. snimljen je film o Farinellijevom životu Farinelli Il Castrato, u kome je Hendel prikazan u naprasitom smislu; naime Hendl je prikazan kao pojam za braću Broski, prikazan je kako ih podučava Čembalu, međutim Hendl po filmu, iako nije htio čuti za Farinelli –a, odlazi u suparničku operu, I tokom vrhunca završetka arije Farinelli –ja, njegovog maestrouznog pjevanja, od samog pjeva, Hendl pada sa gornje lože, od ushićenja Farinelli-evim pjevanjem. Također u filmu je prikazana muka kastrata Farinellija, iz razloga što sa suprugom nije mogao voditi ljubav kao čovjek.

Otkrivanje groba Farinellija[uredi - уреди]

12.7. 2006 ekshuminirano je tjelo Farinellija u istorijskom Certosa groblju u Bolonji, izjavio je Carlo Vitali, osnivač Farinellijevog obrazovnog centra. Cilj iskopavanja je da se sazna više činjenica o kastratima, njihovoj konstituciji, fizionomiji…itd.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]

Il Castrato Više o filmu