Dušan Bobera

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dušan Bobera
Rođen/a 1962
Jagodnjak, NR Hrvatska,
FNR Jugoslavija
Prebivalište Subotica
Nacionalnost srpska
Državljanstvo srpsko (ranije jugoslovensko)
Obrazovanje Ekonomski fakultet u Osijeku
Alma mater Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Zanimanje profesor
Mjesto porijekla Jagodnjak, Kneževi Vinogradi
Poznat/a po pedagoškom radu

Dr. Dušan Bobera (Jagodnjak, 1962), redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici; na Departmanu za menadžment predaje tri predmeta: projektni menadžment, preduzetništvo i menadžment inovacija.

Životopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođen je 1962. godine u Jagodnjaku u Baranji. Osnovnu školu završio je u Kneževim Vinogradima, a ekonomsku školu u Belom Manastiru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1986 . godine, odbranivši rad pod naslovom "Procesi koncentracije i centralizacije kapital a u kasnom kapitalizmu". Magistarski rad s temom "Istorijska škola političke ekonomije kod Srba i Hrvata do Prvog svetskog rata" odbranio je 1992. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na smjeru Opšta teorijska ekonomija. Doktorsku disertaciju pod naslovom "Tehnički progres i njegovo određenje prema menadžmentu" (COBISS-Sr) odbranio je na Ekonomskom fakultetu u Subotici 1999. godine.

Univerzitetska karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Od 1986. do 1991. godine radio je kao asistent-pripravnik na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Godine 1993. izabran je u zvanje asistent na Ekonomskom fakultetu u Subotici. U zvanje docenta, za naučnu oblast menadžment, izabran je 1999. godine, u zvanje vanrednog profesora za naučnu oblast menadžment biran je 2004. godine, a u zvanje redovnog profesora za naučnu oblast menadžment biran je 2009. godine

Na stručnom usavršavanju u Ramsgateu, Engleska, proveo je tri mjeseca tokom 1996. godine. Na kraćem stručnom usavršavanju na Univerzitetu u Minsteru, Njemačka boravio je 2001. godine. Na naučnom usavršavanju na Državnom univerzitetu u Portlandu (Portland State University, School of Business Administration), SAD, boravio je 2003. godine u trajanju od 3 mjeseca. U periodu od 2004. do 2007. godine obavljao funkciju prodekana Ekonomskog fakulteta u Subotici

Vođa je srbijanskog nacionalnog tima (koordinator projekta) za istraživački program Global Entrepreneurship Monitor (GEM), koji daje godišnju procjenu preduzetničke aktivnosti na nacionalnom nivou.

Bibliografija[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Bobera, Dušan : "Projektni menadžment". Subotica : Ekonomski fakultet, 2003. [i. e.] 2004. // VII, 341 str. : graf. prikazi ; 24 cm // (COBISS-Sr)
  • Bobera, Dušan : "Projektni menadžment" [2. dopunjeno izdanje]. Subotica : Ekonomski fakultet, 2007. // VII, 365 str. : graf. prikazi ; 23 cm // (COBISS-Sr)
  • Bobera, Dušan : "Projektni menadžment" [3. izdanje]. Subotica : Ekonomski fakultet, 2008. // VII, 365 str. : graf. prikazi ; 24 cm // (COBISS-Sr)
  • Bobera, Dušan : "Preduzetništvo". Subotica : Ekonomski fakultet, 2010. // VII, 236 str. : graf. prikazi ; 20 cm // (COBISS-Sr)
  • Bobera, Dušan ; Leković, Božidar ; Vasiljev, Stevan ; Tumbas, Pere ; Bošnjak, Saša - Marić, Slobodan : "Preduzetništvo u Srbiji 2007. = Global Enterpreneurship Monitor Serbia 2007". Subotica : Ekonomski fakultet, 2008. // 54 str. : tabele ; 30 cm // (COBISS-Sr)

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]