Dikance

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dikance
Osnovni podaci
Država  Srbija
Pokrajina Kosovo i Metohija
Upravni okrug Prizrenski
Opština Gora
Stanovništvo
Stanovništvo ((2002)) 65
Geografija
Koordinate 42°01′01″N 20°39′46″E / 42.0169°N 20.6628°E / 42.0169; 20.6628
Nadmorska visina 1338 m
Dikance is located in Srbije
Dikance
Dikance
Dikance (Srbije)
Ostali podaci
Poštanski kod 38425
Pozivni broj 029
Registarska oznaka PZ(KS)-)


Koordinate: 42° 01′ 01" SGŠ, 20° 39′ 46" IGD
Dikance (albanski: Dikancë) je naselje u opštini Gora na Kosovu i Metohiji. Po zakonima privremenih institucija Kosova ovo naselje je u sastavu opštine Dragaš. Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Dikance površine 605 ha}-. Dikance je goransko selo i od posebnog je kulturno-istorijskog značaja za Goru i Gorane. Iako spada u manja sela Gore, ono vekovima predstavlja stub i ponos Gore, što mu kazuje ime izvedeno od reči dikan, odnosno ponosan. Danas, Dikance je simbol otpora Gorana prema bošnjakizaciji i arnautašenju.

Položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Nekada je kroz selo prolazio put Brod-Dragaš koji je delio selo na dva dela, a danas je selo udaljeno 0,8 km}- od asfaltnog puta, koji je izmešten na nešto višoj koti.

Selo je smešteno u zapadnom delu srednjeg toka Brodske reke. Nalazi se na desnoj strani klisuraste doline, dosta iznad Brodske reke.

Atar sela Dikance ima površinu 605,18 ha}- i zahvata trouglastu površinu čija su markantnija temena na visovima: Strga (1926 m}-), Okravno (1273 m}-), Kačina glava (2207 m}-) i Dikanećki plav (1286 m}-).

Najniže kuće su na koti 1098 m}-, a najviše 1115 m}-.

Toponimi[uredi - уреди | uredi izvor]

Toponimi za njive u ovom selu su: Ograđe, Milove mlake, Marin dof, Rudine; a za livade i utrine: Goljem kamen, Crkvište, Virje, Borof rit.

Iznad pojasa ispaša i manjih livada su seoske planine, odnosno šumski zabrani, na mestima čiji su nazivi: Šiljegarnik, Zdravečki kamen, Strga, Pljeote.

Hidroelektrana[uredi - уреди | uredi izvor]

U ataru sela Dikanca se nalazi Hidroelektrana „Dikance“, čiji je trenutni vlasnik Frigo Food Energy Invest iz Albanije.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Selo se pominje još 1348. godine, u hristovulji cara Dušana izdatoj manastiru Sv. Arhanđela, kao Drugi Brod, sa zaseokom Grmijane. U istoj povelji je pomenuta sveštenička porodica Dikanovića, po kojoj se selo kasnije nazvalo Dikance. U blizini sela nalaze se razvaline stare srpske crkve. U turskom popisu 1452. godine pominje se kao Dikanica, a u popisu 1455. godine kao Dikance, sa 15 kuća.

Ranije je selo imalo tri maale mahale koje su zatvarale središnji prostor sela. Danas selo ima pet maala: Kikofci 45 kuća, Drangovfci 22, Ajrankofci 18 i Dovno maalo 27 kuća. Pored velikog broja kuća, selo ima samo 65 stanovnika. Broj stanovnika je veći samo leti, kada Gorani redovno dolaze u zavičaj.

Mesto Grmijane postoji i danas, ali nije naseljeno. Neki poznavaoci prilika i istorije, koja se ovde prenosila sa kolena na koleno, tvrde da to mesto nikad i nije bilo naseljeno, već da su ovde boravili Gorani, prvenstveno iz Dikanca i okolnih sela, koji su izbegavali vojnu obavezu ili imali problema sa zakonom.

Demografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje ima apsolutnu goransku etničku većinu.

Broj stanovnika na popisima: