Danilo Dajković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Danilo (Dajković)
Datum rođenja: 19. oktobar 1895.
Mesto rođenja: Drušići kod Cetinja (Knjaževina Crna Gora)
Datum smrti: 14. septembar 1993.
Mesto smrti: Cetinje (SR Jugoslavija)

Danilo (svetovno Tomo Dajković, Drušići kod Cetinja, 6/19. oktobar 1895Cetinje, 14. septembar 1993) je bio mitropolit Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni život[uredi - уреди | uredi izvor]

Mitropolit Danilo rođen je kao Tomo Dajković u Drušićima, u Riječkoj nahiji kod Cetinja, 19. oktobra 1895. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mestu, nižu gimnaziju u Podgorici, Bogoslovsko-učiteljsku školu na Cetinju, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Učestvovao je u balkanskom i Prvom svjetskom ratu kao vojnik crnogorske vojske.

Monaški život[uredi - уреди | uredi izvor]

Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1920. i bio parohijski sveštenik do 1930. godine. Do izbora za mitropolita crnogorsko-primorskog bio je sekretar Duhovnog suda u Štipu, crkvenosudski tužilac u Skoplju, član suda, arhijerejski zamenik i upravnik patrijaršijskog dvora u Beogradu.

Izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog 20. maja 1961. Hirotonisao ga je u beogradskoj Sabornoj crkvi 24. juna 1961. patrijarh srpski German, mitropolit zagrebački Damaskin i episkop banatski Visarion. Kao Mitropolit Danilo je, koliko su mu to uslovi, prilike i komunistički režim dozvolili, sredio stanje u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj, ali nije uspio da je odbrani Kapelu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu od komunističke sile. Kapela je srušena, 12. jula 1972. (na Petrovdan) a Vladika Rade utamničen u zidine „neznabožačkog“ mauzoleja, u kome se i danas nalazi. Za vreme njegove dugogodišnje uprave Crnogorsko-primorskom mitropolijom obnovljeni su mnogi hramovi i manastiri i otvorena Monaška škola u manastiru Ostrogu.

Umirovljen je po svojoj molbi 1990. godine. Umro je na Cetinju 14. septembra 1993. godine i sahranjen u manastiru Ostrogu.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodnik:
Arsenije (Bradvarević)
Mitropolit crnogorsko-primorski
19611990.
Nasljednik:
Amfilohije (Radović)