Crossfire (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crossfire

kino-poster
Režija Edward Dmytryk
Producent Adrian Scott
Scenario John Paxton
Predložak the novel The Brick Foxhole; autor:
Richard Brooks
Uloge Robert Young
Robert Mitchum
Robert Ryan
Gloria Grahame
Muzika Roy Webb
Fotografija J. Roy Hunt
Montaža Harry Gerstad
Studio RKO Radio Pictures
Distribucija RKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
22. jul 1947 (1947-07-22)
Trajanje 86 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 678.000 $[1]

Crossfire (sh. Unakrsna vatra) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1947. godine u režiji Edwarda Dmytrika, poznat kao jedan od prvih hollywoodskih filmova koji se eksplicitno bavio problemom antisemitizma u SAD.

Radnja se temelji na romanu The Brick Foxhole Richarda Brooksa. Protagonisti, koje tumače Robert Young i Robert Mitchum su dva detektiva koji istražuju ubistvo bivšeg vojnika, a za koje se kao glavni sumnjivci nameću njegovi suborci. Snimljen nekoliko mjeseci prije daleko poznatijeg filma Gentleman's Agreement koji se bavio istom temom, Crossfire je izazvao veliku pažnju, ali i kontroverze, pa je tako američka mornarica (za razliku od vojske) zabranila njegovo prikazivanje u svojim objektima. Usprkos toga je imao dobru gledanost, te je nominiran za nekoliko Oscara, a na kanskom festivalu je osvojio Veliku nagradu za "najbolji društveni film". Robert Ryan, koji tumači lik jednog od vojnika, je nakon Crossfire ostvario impresivnu glumačku karijeru.

Politička angažiranost filma je, pak, privukla pažnju javnosti na komunistička uvjerenja režisera Edwarda Dmytrika koji je, nedugo nakon premijere, postao jedna od prvih žrtava Hollywoodske crne liste. Decenijama kasnije su knjiga i dokumentarni film Celluloid Closet iznijeli tvrdnje da je motiv antisemitizma uveden kako bi se "zaobišao" motiv homofobije u originalnom romanu, gdje je žrtva bio homoseksualac, a što se 1947. godine nije smjelo prikazivati s obzirom na tadašnji strogi hollywoodski cenzorski kodeks.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 420

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]