Corpus inscriptionum et monumentorum religionis Mithriacae

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Corpus inscriptionum et monumentorum religionis Mithriacae (sh. Zbornik natpisa i spomenika mistraističke religije), skraćeno CIMRM, naslov je dvotomne zbirke natpisa i spomenika koji se pre svega odnose na mitraističke misterije. Sastavio ga je Maarten Jozef Vermaseren, a u Hagu ga je objavio Martinus Nijhoff 1956. i 1960. u dva toma. Objavljivanje zbornika pomogle su Kraljevska flamanska akademija i Nizozemska organizacija za čista istraživanja.[1] Zbornik se temelji na jednom ranijem delu istog naslova iz 1947. godine, koje je bilo podneto na jednom takmičenju koje je raspisalo Odeljenje za lepe umetnosti i književnost Flamanske akademije.[2]

Zbornik sadrži ne samo grčke i latinske natpise, nego se opisuju i slike i skulpture, kao i lokalitet i izgled hramova značajnih za mitraizam.

Ovaj zbornik smatra se "neuobličenim delom" (an undiscriminating work)[3] s "nepredvidivim topogafskim cik-cak lutanjima",[4] koje je ipak i dalje neophodno[5] jer omogućuje pristup ogromnoj količini arheoloških podataka. Ovo je delo nastalo pre dosta godina, no kako od Vermaserenovog nisu štampani novi zbornici, CIMRM ostaje standardni referentni katalog natpisa i spomenika vezanih za kult Mitre.[6]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. Vermaseren 1956, str. iv.
 2. Vermaseren 1956, str. vii.
 3. Daniels 1975, str. 249.
 4. Gordon 1994, str. 460.
 5. Gordon 1994, str. 459, n. 2.
 6. Clauss 2000, str. xix.

Bibliografija[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Clauss, Manfred (2000), The Roman Cult of Mithras: The God and His Mysteries, New York: Routledge .
 • Daniels, Charles M. (1975), "The role of the Roman army in the spread and practice of Mithraism", Hinnels, John R., Mithraic Studies: Proceedings of the First International Congress of Mithraic Studies, Manchester UP .
 • Gordon, Richard L. (1994), "Who worshipped Mithras?", Journal of Roman Archaeology 7 .
 • Nock, Arthur Darby (1958), "Vermaseren's Corpus Religionis Mithriacae I", Gnomon 30 (H.4) .
 • Vermaseren, M. J. (1956, 1960), Corpus inscriptionum et monumentorum religionis mithriacae, The Hague: Martinus Nijhoff .

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]