Inscriptiones Graecae

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Inscriptiones Graecae (sh. Grčki natpisi), skraćeno IG, akademski je projekt koji prvobitno započela Pruska akademija nauka i zatim ga nastavila njena naslednica, današnja Berlinsko-brandenburška akademija nauka. Cilj projekta je prikupljanje i objavljivanje svih poznatih natpisa na starogrčkom jeziku koji se nalaze u kopnenoj Grčkoj i na grčkim ostrvima.

Ovaj je projekt započeo kao nastavak Zbornika grčkih natpisa (Corpus inscriptionum Graecarum), koji je počeo da se objavljuje pod uredništvom Augusta Böckha 1825. i nastavio da izlazi do 1860, te kao pandan Zborniku latinskih natpisa (Corpus inscriptionum Latinarum), koji je pokrenuo Theodor Mommsen 1847. godine. Od 1860. do 1902. uređivao ga je Adolf Kirchhoff. Od 1902. to 1931. projektom je upravljao Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff, koji ga je reorganizovao i uneo u njega novu energiju, načinivši od njega jedan od najvažnijih izdavačkih poduhvata kad se radi o izvornom materijalu u okviru klasičnih nauka.

Nakon drugog svetskog rata projektu je nedostajalo finansijske i druge podrške, te je 1972. bio i privremeno zaustavljen, no obnovljen je 1994. u okviru tek reformisane Berlinsko-brandenburške akademije.

Do sada je objavljeno 49 svezaka, od kojih su neke doživele više izdanja. Priprema pojedinih tomova delimično je poverena spoljnim saradnicima, u kojem slučaju Berlinska akademija zadržava odgovornost za finalnu redakciju. Akademija održava i zbirku papirnih kopija grčkih natpisa. Projektom trenutno upravlja Peter Funke. Među dosadašnjim urednicima nalaze se Wilhelm Dittenberger, Friedrich Hiller von Gaertringen, Johannes Kirchner i Günther Klaffenbach.

Svi propratni tekstovi i napomene štampaju se na latinskom jeziku. Sami natpisi do sada su štampani bez prevoda, no od nedavno su na internetskoj stranici IG dostupni nemački prevodi za sve tomove.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Reinhold Merkelbach: Überlegungen zur Fortführung der Inscriptiones Graecae. In: Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 117 (1997), S. 297–303 PDF
  • Reinhold Merkelbach: Nochmals Inscriptiones Graecae. In: Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 122 (1998), S. 293–299 PDF
    (U oba članka kritikuje se nastavak objavljivanja edicije u sadašnjem obliku.)

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]