Carlo Gesualdo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Carlo Gesualdo, Princ od Venose.

Carlo Gesualdo, znan kao Gesualdo da Venosa (8. mart 1566 – 8. septembar 1613), princ od Venoze, bio je italijanski kompozitor, lutnjist kasne renesanse.

Gesualdova majka Girolama bila je nećakinja pape Pia IV. Pored lutnje svirao je čembalo i gitaru. 1586 Gusualdo je oženio rođaku Donu Mariju d’Avalos, kćerku markiza iz Pescare. Dve godine potom ona je započela ljubavnu afreu sa Fabrizio Carafa – vojvodom od Andrie; tu vezu je očito dobro skrivala od muža dve godine iako je za aferu znalo se unaokolo. Konačno 16 oktobra 1590 u palači San Severo u Napulju, kad je Gesualdo otišao u lov, dvoje ljubavnika su bili nedovoljno predostrožni . Gesualdo se vratio u palaču, uhvatio ih na djelu I ubio ih oboje u krevetu; potom je ostavio izmrcvarena tijela nasuprot palače svima da vide. Budući da je bio plemić bio je imun na krivični progon ali ne i na osvetu, pa je otrčao u dvorac, gdje je bio na sigurnom od rođaka žrtava.

1594 Gesualdo je otišao u Ferraru, jedan od centara muzike u Italiji. Tu se ponovno oženio, ovaj put za Leonoru d’Este, nećakinja vojvode Alfonsa II. 1595 vratio se u svoj dvorac. Tu u dvorcu je unajmljivao I plačao muzičare, I predavao se samo muzici, rijetko napuštajući zamak.

Veza s novom ženom također nije bila dobra.