Bušene kartice

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bušene kartice
Fortranova bušena kartica
Fortranova bušena kartica

Bušene kartice su prvi medij korišten za memoriranje podataka[1], i važna karika u razvoju računarstva.

Bušene kartice se nakon 1970-ih sve manje koriste, jer ih istiskuju drugi mediji.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Rade se od kartona, a podaci se spremaju bušenjem rupa na određenom mjestu na kartici. Svaka kartica ima definiranu najveću količinu koju može spremiti, a ona je zavisila od proizvođača.

Bušene kartice i trake bile su najjednostavnija forma digitalnog memoriranja podataka, sistem u kom rupica označava jedinicu, a njen nedostatak - nulu (ili obrnuto). Rupice su bile standardiziranih dimenzija, kao i međuprostor između njih, da ih kompjutorski čitač može pravilno obraditi. Takve trake često su bile duge i po nekoliko metara.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Izum standardne bušene kartice, pripisuje se Amerikancu Hermanu Hollerithu, koji ih je prvi put iskoristio za memoriranje statističkih podataka njujorškog odbora za zdravlje, a nakon tog i kod popisa popisa stanovništva SAD provedenog 1890.[1]

Hollerith nije počeo ni iz čega, ideju za to dobio je vidjevši Žakardov razboj[1], kog je između 1804.-05 razvio Francuz Joseph Marie Jacquard[2], iskoristivši ideju da se razboj automatski upravlja bušenim trakama, koju je razvio njegov zemljak Jacques de Vaucanson još 1745.[2]

Bušene kartice iz Žakardova razboja također su utjecale i na Engleza Charlesa Babbagea koji se njima koristio kod dizajna svoje nikad dovršene analitičke mašine.[3] Kako je on patentirao njihovo korištenje, to je postala pravna zapreka Hollerithovoj kompaniji Tabulating Machine Corporation da ih pedeset godina kasnije patentira.[1]

Hollerithova kompanija se 1928. prezvala u IBM pa su njene bušene kartice uskoro postale industrijski standard.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 History of the punch card (engleski). TechTarget. http://whatis.techtarget.com/reference/History-of-the-punch-card. Pristupljeno 12. 09. 2016. 
  2. 2,0 2,1 Jacquard loom (engleski). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/technology/Jacquard-loom#ref3394. Pristupljeno 12. 09. 2016. 
  3. Analytical Engine (engleski). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/technology/Analytical-Engine#ref1069899. Pristupljeno 12. 09. 2016. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]