Bogdan Mamula

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bogdan Mamula (19182002), general-potpukovnik Jugoslovenske narodne armije i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 13. aprila 1918. godine u selu Gomirju, kod Vrbovskog.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine. Bio komandant Trinaeste proleterske udarne brigadeRade Končar“ i načelnik štaba 35. ličke divizije.

Posle rata bio na na komandnim dužnostima u Jugoslovenskoj narodnoj armiji u Rijeci, Ljubljani, Novom Sadu i Beogradu. Posle rata je bio na školovanju u komadno-štabnoj Frunze akademiji u Sovjetskom Savezu. Bio je vojni ataše u Ambasadi FNRJ u Moskvi, od 1953. do 1957. godine, Načelnik Štaba Vojvođanskog Korpusa i načelnik Vojne Akademije kopnene vojske - VA KOV. Objavio više knjiga - monografija o ratnim jedinicama i ratnim operacijama na području Like, Korduna, Banije i Gorskog Kotara ( Treća primorsko - goranska udarna brigada, Prvi proleterski bataljon Hrvatske). Penzionisan u činu general-potpukovnika JNA. Bogdan Mamula je potomak barona Lazara Mamule, guvernera Dalmacije i kuma vladike Danila Petrovića.

Umro 2002. godine u Bogradu. Sahranjen u Aleji Narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu.

Nosilac Partizanske spomenice 1941. i Ordena narodnog heroja, Ordena Narodnog oslobođenja,Ordena bratstva i jedinstva, Ordena za hrabrost, Ordena ratne zastave, Ordena narodne armije, Ordena zasluge za narod, Ordena za vojne zasluge.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]