Biak (otok)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ribarski brodovi u Kota Biaku, Indonezija

Biak je mali otok koji se nalazi u zalejvu Cenderawasih blizu sjeverne obale Papue, indonežanske provincije, sjeverozapadno od Nove Gvineje. Biak je najveći otok u vlastitom malom arhipelagu, te ima mnogo atola, grebena i koralja.

Najgušće naseljeno mjesto je Kota Biak (Grad Biak) na južnoj obali. Ostatak otoka je rijetko naseljen s malim selima.

History[uredi - уреди | uredi izvor]

U [[drugi svjetski rat|drugom svjetskom ratu], na otoku je bio lociran strateški aerodrom Japanske carske vojske te služio kao baza za operacije na pacifičkom ratištu. Američke snage su zauzele otok. 29.5. 1944. na otoku se odigrala prva tenkovska bitka na pacifičkom ratištu. Osvojeni aerodrom je preimenovan u Aerodrom Mokmer i kasnije prepušten Kraljevskom australskom ratnom zrakoplovstvu.

Otok je, zajedno s polovicom Nove Gvineje, do 1960tih bio pod holandskom vlašću, da bi nakon toga bio preuzet od strane Indonezije.

Biački pokolj[uredi - уреди | uredi izvor]

Dana 1.7. 1998. (na godišnjicu neuspjele papuanske deklaracije nezavisnosti iz 1971. godine) Biak je poprištem događaja koji se danas često naziva 'Biačkim pokoljem' ili 'Krvavim Biakom'. Papuanski domoroci i članovi Organisasi Papua Merdeka (Pokreta za slobodnu Papuu) podigli su svoju tradicionalnu zastavu, 'The Morning Star' na vodotornju u Kota Biaku i tamo logorovali slijedećih šest dana.

6.7. oko 5:30 ujutro na demonstrante su pucali pripadnici Tentara Nasional Indonesia (TNI or Indonezijskih oružanih snaga). Mnogi su bili ubijeni dok su pokušali bježati. Preživjele su pohvatali i natjerali na dokove gdje su držani nekoliko dana dok svi ostali demonstranti nisu pohvatani.

Oko 200 demonstranata su nasilno ukrcani na dva indonežanska ratna broda i odvedena na dvije različite lokacije gdje su pobacani u more. Slijedećih neloliko dana na obalama Biaka su se pojavljivali plutajući leševi, a neke od njih su hvatani u ribarskim mrežama. TNI je to objasnila tvrdeći kako tijela pripadaju žrtvama Aitape tsunamija koji se zbio 1000km dalje u Papui Novoj Gvineji.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

'Behind The Biak Massacre' by Andrew Kilvert