Benno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Benno od Meissena
300

Sveti Benno prikazan s ribom u ruci, dva ključa izmešđu škrgi (vitraž u Crkvi Svetog Benna u Münchenu)
Rođen/a 1010, Hildesheim, Njemačka
Umro/la 16. jun 1106., Meissen, Saksonija
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kanoniziran/a 31. maj 1523
Glavno svetište München, ranije Meissen
Kalendar svetaca 16. jun
Zaštitništvo ribaru, tkalci, aliteracija, Dresden-Meissen, München

Sveti Benno od Meissena (1010 – 16. jun 1106) bio je biskup Meissena u Njemačkoj koji je kasnije proglašen svecem Rimokatoličke crkve.

Mjesto biskupa je dobio 1066. zahvaljujući rimsko-njemačkom caru Heinrichu IV. Međutim već 1073. je podržao saksonske ustanike protiv carske vlasti. Car ga je zbog toga zatvorio, a 1078. pustio na slobodu nakon polaganja zakletve vjernosti. Benno je zakletvu prekršio. 1085. je na sinodu u Mainzu lišen svoje biskupije; nju je vratio tek iskazavši vjernost pro-carskom antipapi Klementu III. Međutim, u sporu oko investiture se ponovno stavio na stranu carskih neprijatelja i 1097. javno podržao papu Urbana II. Nakon toga je nestao iz historijskih spisa; jedino se navodi da je umro prirodnom smrću 1106.

Benno je s vremenom u rodnoj Saksoniji stvorio kult, zbog čega su saksonski vladari nastojali od papa ishoditi njegovu kanonizacije. Do nje je došlo tek u 16. vijeku na samim počecima Reformacije, pri čemu je Martin Luther bio jedan od žestokih kritičara njegovog kulta. Lutherovi sljedbenici su 1539. demolirali Bennovu grobnicu u Meissenu, nakon čega ga je dinastija Wittelsbach proglasila svecem-zaštitnikom katoličke Bavarske.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]