Apostol Matija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Matija

Apostol
Rođen/a Judeja
Umro/la oko 80., Jeruzalem ili Gruzija
Štuje se u Katoličkoj Crkvi, Pravoslavnoj Crkvi, Anglikanskoj Crkvi, Luteranskoj Crkvi, nekim Protestantskim Crkvama
Kalendar svetaca Rimokatolici: 14. svibnja
Pravoslavci: 9. kolovoza
Atributi sjekira
Zaštitništvo krojača, stolara, liječenih alkoholičara

Sveti Matija († oko 80.) – apostol, izabran je da zamijeni Judu Iškariotskog, koji je izdao Isusa. Opis njegova izbora za apostola, opisan je u Djelima apostolskim.

Ne spominje se u Evanđeljima, već u Djelima apostolskim, koja opisuju događaje, koji slijede nakon onih u Evanđeljima. Nakon Isusovog uzašašća na nebo, u Jeruzalemu okupili su se apostoli te oko 150 vjernika. Petar im je govorio, kako je Juda Iškarotski izdao Isusa i da na njegovo mjesto, trebaju izabrati nekog drugog. Uvjet je bio da je taj bio sve vrijeme s njima od Isusova krštenja do uzašašća na nebo. Dva kandidata bili su: Matija i Josip, koji se zvao Barsaba, a prozvao se i Just. Pomoliše se Bogu: "Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao, da primi mjesto ove apostoske službe kojoj se iznevjeri Juda da ode na svoje mjesto (Dj 1-24-25)". Bacili su kocku, izabran je Matija i postao je apostol. U Bibliji se više ne spominje.

Postoje priče o tome gdje je propovijedao, nakon izbora za apostola, ali nisu pouzdane.

Njegov spomendan uključen je u katolički kalendar u 11. stoljeću i slavio se 24. ili 25. veljače, ovisno o godini. Reformom kalendara 1969. godine, njegov spomendan slavi se 14. svibnja, otprilike kada i blagdan Uzašašća (Spasova), ovisno o godini. Slavi se kao svetac i u pravoslavnim i protestantskim crkvama. Vjeruje se, da se njegovi posmrtni ostaci nalaze u crkvi sv. Matije u njemačkom gradu Trieru.