Anahata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anahata je četvrta glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Predstavlja prsno središte, a zove se još i srčana čakra. U prijevodu, anahata znači neoštećen ili neokrnjen.

Opis[uredi | uredi kod]

Čakre

Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Swadhisthana
Muladhara

Anahata čakra se nalazi u prsnom košu, na visini srca ali u sredini prsa.

Anahata čakra se povezuje sa mogućnošću donošenja odluke koje su izvan domene karme. U čakrama ispod anahate, Manipura, Swadhisthana i Muladhara, čovjek je vezan zakonima karme. U anahata čakri, čovjek donosi odluke "slijedeći srce", a ne zbog ne ispunjenih emocija ili prirode strasti.

Anahata spaja donje tri čakre sa gornje tri. Donje tri čakre su povezane s instiktima, a gornje tri predstavljaju višu ljudsku svijest. Davidova zvijezda u anahata čakri je sastavljena od dva trokuta, od kojih jedan gleda prema gore, a drugi prema dolje. Trokut prema gore prestavlja boga Šivu - on je svijest, a trokut prema dolje je Šakti - božanska pramajka i ona je energija.

Srčana čakra omogućuje ljubav, suosjećanje, milosrđe. Pravilan rad srčane čakre čovjeku pruža otvorenu komunikaciju s drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvaćanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja.
Smetnje kod srčena čakre se uočavaju u egoizmu, ne jednakomjernom uzimanju i davanju, prevelikom jačanju ja karaktera.
Anahata prati rad srca i pluća, i djeluje na imunološki sustav preko prsne žlijezde. Slabiji protok energije može uzrokovati astme, alergije, zarazne bolesti, srčane tegobe, tegobe u disanju.
Anahata djeluje i na kožu jer ona predstavlja dodir s vanjskim svijetom.

Anahata čakra je sjedište za Jivatman.

Simbolizam[uredi | uredi kod]

Anahata čakra povezana je sa sljedećim elementima:

Vježbe[uredi | uredi kod]

Dvije grane joge su odgovorne za srčanu čakru, Anahata joga i Bhakti. Osim toga i određene asane, pranayama i Ajapa Japa (ponavljanje svete mantre).

Druge usporedbe[uredi | uredi kod]

U enokrinom sustavu, Anahat je povezana sa prsnom žlijezdom iliti timus. Timus proizvodi bijele krvne stance limfocite, oni su dio imunološkog sustava i sudjeluju u borbi sa zarazom i sl.

U kabbali se ovo središte u drvetu života označava sa Tiphereth, ono je središte ljubavi, ozdravljenja i Isusa Krista.

Alternativna imena[uredi | uredi kod]

  • Tantra: Anahata-Puri, Dwadasha, Dwadashadala, H'idayambhoja, Hridabja, Hridambhoja, Hridambuja, Hridaya, Hridaya Kamala, Hridayabja, Hridayambuja, Hridayasarasija, Hrit Padma, Hritpankaja, Hritpankeruha, Hritpatra, Hritsaroruha, Padma-Sundara, Suryasangkhyadala
  • Vede: Dwadashara Chakra, Fourth Chakra, Hridaya Chakra

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]