Ajna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ajna je šesta glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Zove se još čeona čakra ili i treće oko. U prijevodu, ajna znači znanje, spoznaja.

Ajna čakra prikazana je sa 2 latice kojima pripadaju slogovi ham i ksham. U središtu je mantra KSHAM ili OM . Ajna je tamnoplave, indigo boje.
Čakre

Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Swadhisthana
Muladhara

Ajna čakra se nalazi na sredini čela iznad korijena nosa, između obrva. Dvije latice ajna čakre predstavljaju dva energetska kanala Ida i Pingala koji ju spajaju sa središnjim energetski kanalom Sušumna prije izdizanja krunske čakre Sahasrara. Na lijevoj latici se nalazi slog ham, a na desnoj latici je slog ksham, bija mantre za božanstva Šiva i Šakti.

Ajna se podrazumijeva kao čakra uma. Kada se nešto vidi u snu ili "okom uma", viđeno je zapravo Ajnom.

U Ajna čakri se nalazi božanstvo Ardhanarishvara kao hermafrodit Šive i Šakti, simbolizirajući dualnost subjekta i objekta, Šiva je tu kozmička svijest, a Šakti životna snaga. Još jedno božanstvo koje se nalazi u Ajni je Šakti Hakini, androgini bog koji predstavlja i muško i žensko. Dvije latice predstavljaju dualnost, a krug je praizvor bitka.

Duhovni razvoj, kundalini, na razini čeone čakre omogućuje intuitivnu spoznaju, viđenje stvarnosti nadvladane dualnosti, samospoznaju, sjedinjuju se intelekt i intucija, muško i žensko, nema dualnosti samo "prava" slika, svijest mira.

Smetnje u funkcioniranju čeone čakra se očituje kao strah, osjećaj besciljnosti i besmisla, nesposobnost koncentracije. Od potencijalnih fizičkih obilježja to su glavobolja, migrena i bolesti osjetilnih organa. Smetnje kod ajna čakre se obično manifestiraju u psihičkim bolestima i to depresija ili šizofrenija.

Vježbe

[uredi | uredi kod]

U kundalini jogi različit vježbe stimuliraju Ajna čakru poput Trataka (neprekidno ustrajno "promatranje"), Shambhavi Mudra te neke Pranayama vježbe.

Simbolizam

[uredi | uredi kod]

Ajna čakra povezana je sa sljedećim elementima:

Alternativna imena

[uredi | uredi kod]
  • Tantra: Ajita-Patra, Ajna, Ajna-Pura, Ajna-Puri, Ajnamhuja, Ajnapankaja, Bhru-Madhya, Bhru-Madhya-Chakra, Bhru-Madhyaga-Padma, Bhru-Mandala, Bhru-Mula, Bhru-Saroruha, Dwidala, Dwidala-Kamala, Dwidalambuja, Dwipatra, Jnana-Padma, Netra-Padma, Netra-Patra, Shiva-Padma, Triweni-Kamala
  • Vede: Ajna, Baindawa-Sthana, Bhru Chakra, Bhruyugamadhyabila, Dwidala

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]