Čakra

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Čakre)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Položaj sedam glavnih čakri u ljudskom tijelu od prve donje Muladhara do zadnje gornje Sahasrara

Riječ Čakra dolazi iz sanskrtskog jezika i znači kotač. Postoji puno objašnjenja i tumačenja čakri, sa znanstvenog, i duhovno religijskog stajališta. Smatra se da je čakra energetski vrtlog, smješten u ljudskoj auri. Opisuje se kao posredni organ koji prima energiju izvana i usmjerava je dalje u organizam. Smještaj sedam glavnih čakri odgovara glavnim živčanim spletovima.[1] Glavne čakre se nalaze na mjestima u auri gdje se nepomične zrake svjetla sijeku dvadeset i jedan put. Dvadeset i jedna sporedna čakra se nalazi na mjestima gdje se energetske zrake sijeku četrnaest puta. Ove čakre smještene su u dlanovima, stopalima, koljenima, gonadama, dojkama, u jetri, u želucu, po dvije u slezeni, jedna u timusu; jedna u svakom oku, po jedna u oba uha, jedna na mjestu spajanja ključnih kostiju, te jedna u blizini solarnog pleksusa. Još manji centri snaga vjerojatno odgovaraju akupunkturnim točkama kineske medicine.[2]

Čakre

Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Swadhisthana
Muladhara

Čakra je aktivni centar koji prima, usvaja i oslobađa životnu energiju (Prana, Chi, Qi, Bioenergija).Sama riječ čakra doslovce se prevodi kao kotač ili disk ili vrtnja. Nazivaju se i lotosovi cvjetovi. Odnose se na vrteći konus bioenergije, koja izbija iz glavnog živca ganglia i iz kralješnice. Takvih je sedam čakri poredanih u nizu od temelja kralješnice do vrha glave. Prostiru se ispred i iza tijela. Najdonja i najgornja čakra nalaze se ispod i iznad tijela.[3]

Prema nekim istočnim shvaćanjima, čakre su stupnjevi svijesti, i stanje duše. U metafizičkom konceptu to su energetska središta profinjene duhovne snage, koje djeluju na fizičkom, emocionalnom, misaonom i duhovnom planu.

Povijest

[uredi | uredi kod]

Pojam i ideja o čakrama izvorno je nastala u Indiji, prije više od 4000 godina. Čakre se spominju u Vedama i kasnije u Upanišadi, Jogi Sutras Patanjali, i najviše u 16. stoljeću u tekstu Sat-Chakra-Nirupana indijskog jogija. 1920-tih godina, Sir John Woodroffe (pseudonim: Arthur Avalon) je upoznao zapad sa čakrama u svojoj knjizi The Serpent Power (Kundalini joga). Na zapadu čakre su poznate i iz priopćenja nekih europskih mistika i vidovnjaka.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Iscjeliteljske ruke, Barbara Ann Brennan Zagreb 2002.
  2. Radionics and the Subtle Bodies of Man, David Tansely Devon, England 1972
  3. Eastern Body Western Mind: Psychology And The Chakra System As A Path To The Self, Anodea Judith Berkeley, California, USA 1996.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]