Muladhara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muladhara čakra prikazana je sa 4 latice kojima pripadaju slogovi vam, am, sham i sam. U središtu je mantra LAM okruženo četverokutom – simbolom zemlje. Muladhara je crvene boje.

Muladhara je prva glavna čakra, predstavlja korijen iliti temelj cijelog energetskog sustava u čovjeka, prema tradiciji joge i hinduizma

Čakre

Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Swadhisthana
Muladhara

Muladhara je smještene kod trtične kosti, između međice i anusa. U tijelu utječe na debelo crijevo, anus, kosti, noge i stopala. Povezana je sa nadbubrežnom žlijezdom koja međuostalim luči i adrenalin – «hormon stresa»

Muladhara preuzima i pretvara energiju iz zemlje i prirode i opskrbljuje ostale čakre. U temeljnoj čakri se nalazi i temelj kundalini shakti, potencijalne energije koja ako je aktivira, uzdiže tijelom poput zmije i tako doprinosi stanjima viših duhovnih «razina».

Muladhara je i temelj za tri glavna energetska kanala – «nadiji» koji se uzdižu od nje, a to su Ida, Pingala i Sushumna.

Pravilan rad, odnosno nesmetano strujanje energije kroz Muladhara čakru čovjeku pruža osnove za život, sigurnost, blagostanje, ispunjenost i unutrašnju snagu.

Poremećaji prve čakre očituju se kao slabost, depresija, strahovi, nedostatak samopouzdanja a na fizičkom planu to mogu biti oboljenja probavnog sustava, išijas, problemi s bubrezima i mjehurom, poremećaj krvnog tlaka… A prekomjerna aktivnost korijenske čakre može dovesti do egoizma, egzistencijalnog straha, tromosti.

Simbolizam

[uredi | uredi kod]

Muladhara čakra povezana je sa sljedećim elementima:

Vježbe

[uredi | uredi kod]

U jogi postoje razne vježbe kojima se može pobuditi i uravnotežiti energija u prvoj čakri. Za to su korisne neke asane poput Garudasana, Shashankasana, i Siddhasana. Korisne su i neke vježbe disanja iz pranayama joge, kao i mula bandha.

Opće preporuke su postati tjelesno aktivinijim, više obratiti pozornost na sebe i postati svjestan svoga tijela, biti više u kontaktu s crvenim predmetima.

U meditacijama koristiti mantru LAM.

Druge usporedbe

[uredi | uredi kod]

Muladhara zapravo posjeduje velike mentalne, fizičke i duhovne potencijale koji čekaju da se ispune. Tako se muladhara poistovjećuje sa ljudskom DNK, slično kao kundalini koji "čuči" u muladhari i čeka da se pobudi.

DNK je u ljudskom organizmu glavni "mozak" koji određuje kako će se naše tijelo razvijati, sve naredbe dolaze od DNK. A na isti način djeluje i Muladhara.

Alternativna imena

[uredi | uredi kod]
  • Tantra: Adhara, Brahma Padma, Bhumi Chakra, Chaturdala, Chatuhpatra, Muladhara, Mooladhara, Mula Chakra, Mula Padma
  • Vede: Adhara, Brahma, Muladhara, Mulakanda

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]