Ambositra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ambositra
Centar Ambositre
Centar Ambositre
Centar Ambositre
Koordinate: 21°27′S 47°05′E / 21.450°S 47.083°E / -21.450; 47.083
Država  Madagaskar
Provincija Fianarantsoa
Regija Amoron'i Mania
Visina 1 350
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 30 434 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambositra na mapi Madagaskara
Ambositra
Ambositra
Ambositra na karti Madagaskara

Ambositra je grad od 30 434 stanovnika [1] u sredini Madagaskara, u Provinciji Fianarantsoa administrativni centar Regije Amoron'i Mania i istoimenog Distrikta Ambositra Od 1999. Ambositra je i sjedište rimokatoličke dijeceze Ambositra.

Danas je Ambositra poznata po svojim drvodjeljama - koji su manje više pripadnici Zafimanirija, jednog od plemena malagaškog naroda Betsileo koji su uz Imerine većinsko stanovništvo grada.

Historija[uredi | uredi kod]

Ambositra i njena okolica imali su burnu historiju, na planini Ambositra Tompon'anarana (1865 m) udaljenoj 5 km od centra grada, je u [[18. vijeku bila rova (kraljevska prijestolnica) tadašnjeg vladara toga dijela zemlje - Mpanaline II. [2] Tadašnja rova imala je Tranovolu (kraljevski dvor), Tandapu (kuću za kraljeve savjetnike), dvije kraljevske grobnice i Kianju (prostor za javne skupove). Cijela rova bila je okružena obrambenim jarkom. Rovu Ambositra srušio je 1811. Imerinski kralj Radama I. nakon što je porazio vojsku Mpanaline II. [2]Danas je na istom mjestu podignuta vjerna reprodukcija Rove Ambositra, koja je poznato turističko odredište.

Po lokalnoj legendi grad je dobio ime zbog velikog broja kastriranih goveda - zebu (malagaški: ombi vositra), koja su pripadala kralju Mpanalini II. iz tog je izvedeno ime Ambohibositra (selo kastriranih goveda) da bi od tog nastalo današnje ime Ambositra. [2] Ambositra se kao grad u današnjem smislu te riječi, počela formirati početkom 20. vijeka, kad je odabrana za administrativno središte toga kraja, u vrijeme francuske kolonijalne uprave.

Dolaskom evropskih misionara, Ambositra je postala važno središte za širenje katoličanstva, za razliku od Antananariva, koji je uglavnom bio pod kontrolom protestantske crkve.

Ambositra danas[uredi | uredi kod]

Grad ima veliku katoličku kadedralu i benediktinski samostan, par hotela, srednju školu i bolnicu

Male rikše (Pousse-pousses) iz Ambositre

Geografija i klima[uredi | uredi kod]

Ambositra se nalazi na jugoistoku madagaskarske centralne visoravni, na prosječnoj nadmorskoj visini od 1 350 metara[3], centar grada leži na brdu, okružen brojnim poljima riže. [3]

Ambositra ima oceansku klimu, sa primjesama tropske i umjereno kontinentalne klime, koja je ugodnija od obalnog dijela Madagaskara gdje vlada vruća tropska klima.

Transport, Privreda[uredi | uredi kod]

Ambositra je udaljena oko 254 km u pravcu jugoistoka od glavnog grada Madagaskara Antananarivo i oko 90 km od provincijskog centra Antsirabe. Grad je središte poljoprivrednog kraja u kojem se najviše uzgaja riža, a koncern Tiko (hrana), je jedan od najvećih poslodavaca. Većina stanovnika bavi se poljoprivredom i stočarstvom.

Izvori[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]