Alvin York

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alvin Jork

Alvin Jork kao narednik
Alvin Jork kao narednik

Lični podaci
Puno ime Alvin Kalum Jork
Datum rođenja 13. decembar 1887.
Mesto rođenja Pal Mal (SAD)
Datum smrti 2. septembar 1964.
Mesto smrti Nešvil (SAD)

Alvin Kalum Jork (engl. Alvin C. York; Pal Mal, 13. decembar 1887Nešvil, 2. septembar 1964) je bio vojnik armije SAD koji je ostao zapamćen u istoriji po iskazanom junaštvu u Prvom svetskom ratu.

Jork se rodio u siromašnoj porodici u mestu Pal Mal, država Tenesi. Njegova porodica nije mogla da se izdržava samo od obrade zemlje zbog čega je mali Alvin često išao u lov zajedno sa svojim ocem. Ubzo je postao izuzetan strelac. U kraju u kom je živeo, bio je poznat kao kavgadžija i alkoholičar i često je učestvovao u kafanskim tučama. Nakon što je 1914. godine u jednoj od ovakvih tuča nastradao njegov najbolji prijatelj Jork je odlučio da se promeni. Posle ovog incidenta postao je posvećeni hrišćanin zbog čega je po izbijanju Prvog svetskog rata odbio poziv za regrutaciju pozivajući se na prigovor savesti (mada danas postoje neslaganja oko njegovog statusa).

Jork je naposletku ipak regrutovan 1917. godine i raspoređen u 82. pešadijsku diviziju. Tokom Meza-Argonske ofanzive 8. oktobra 1918. godine bio je kaplar u 328. pešadijskom puku kada je, zbog pogibije nadređenih oficira morao da preuzme komandu nad pešadijskim odeljenjem. Iako se u različitim opisima njegove akcije navodi da ju je izveo sam, u zvaničnom izveštaju navedeno je da je kaplar Jork napao aktivno neprijateljsko mitraljesko gnezo zajedno sa još sedam vojnika. U akciji koja je usledila ubijeno je 25, a zarobljeno 132 nemačka vojnika (uključujući i 4 oficira). Za ovu akciju američka vojska odlikovala ga je Krstom za ratne zasluge. Francuska, na čijoj teritoriji se Jork borio, odlikovala ga je Ratnim krstom i Legijom časti. Italija i Crna Gora su ga takođe odlikovale Ratnim krstom i Ratnom medaljom. Iako je u vreme kada se akcija odigrala bio kaplar, zbog zasluga na bojnom polju unapređen je u čin narednika zbog čega je i postao poznat u SAD i širom sveta kao „Narednik Jork“.

18. aprila 1919. godine. Jork je odlikovan najvišim odlikovanjem SAD, Medaljom časti.

Po povratku u SAD osnovao je privatni poljoprivredni institut u Džejmstaunu, Tenesi, u blizini svoga rodnog mesta. Institut nije uspeo da se razvije pod njegovom upravom zbog čega je predat na upravu državi Tenesi. Posle ovog neuspeha preuzeo je upravo nad mlinom u Pal Malu na reci Vulf koji je danas deo državnog parka. Država Tenesi obezbedila mu je veliku kuću (po tadašnjnim standardima) koja i dan danas stoji pored auto-puta br. 127. Umro je 1964. godine od izliva krvi u mozak. Sahranjen je u svom rodnom mestu.

1941. godine je po njegovom podvigu snimeljen film „Narednik Jork“ u kome glavnu ulogu igra Gari Kuper.

5. maja 2000. godine. Poštanska služba SAD izdala je seriju maraka na temu „Istanknutih vojnika“ na kojima se našao i lik Alvina Jorka.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]