Medalja časti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Medalja časti: verzije (s leva na desno) Kopnene vojske, Mornarice i Vazduhoplovstva

Medalja časti (engl. Medal of Honor) je najviše vojno odlikovanje koje dodeljuje vlada Sjedinjenih Američkih Država. Nju dobija pripadnik oružanih snaga SAD koji se istakao, „vođen dužnošću, rizikujući svoj život, iznad i preko poziva dužnosti, učestvujući u akciji protiv neprijatelja Sjedinjenih Država“. Zbog visokih kriterijuma ovo priznanje se često dodeljuje i posmrtno.

Pripadnici svih rodova Američkih oružanih snaga mogu primiti ovo odlikovanje, a svaki rod ima posebno dizajniranu medalju sa izuzetkom Marinaca i Obalske straže, koji koriste dizajn mornarice. Medalju časti dodeljuje lično predsednik SAD primaocu, ili sa izuzetkom, ako se dodeljuje posthumno, porodici primaoca. Zbog njenog statusa medalja časti je pod posebnom zaštitom SAD. Svi pripadnici oružanih snaga, uključujući i predsednika SAD, kao vrhovnog zapovednika, dužni su da salutiraju nosiocu Medalje časti. Na primer, general je dužan da salutira u stavu mirno običnom naredniku koji je nosilac medalje.

Medalja časti je jedno od dva odlikovanja koja se dodeljuju oko vrata. Drugo odlikovanje je Legion of Merit, a dodeljuje se samo strancima.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]