Alenka Gotar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alenka Gotar na Euroviziji 2007.

Alenka Gotar (23. avgust 1977, Rodica) je slovenačka operna pevačica.

Gotar je sa pesmom "Cvet z juga " ("Cvet sa juga") predstavljala Sloveniju na pesmi Evrovizije 2007. u Helsinkiju.

Biografija[uredi | uredi kod]

Alenka Gotar je rođena 1977. godine u mjestu Rodica pri Domažah u Sloveniji. U nižoj muzičkoj školi je učila svirati klavir i gitaru, čak je i pohađala Gimnaziju Poljane i Srednju muzičku i baletnu školu u Ljubljani. Nakon mature 1996. upisala je studije pevanja na Muzičkoj akademiji u Bazelu (Švajcarska). Magistrirala je 2006. godine.

Alenka Gotar kao stalna gošća sarađuje sa mariborskom Operom, a kao solista peva i u Državnom pozorištu u Salzburgu i ljubljanskoj Operi. Nastupila je sa orkestrima i kamernim grupama u Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Skandinaviji.

Gotar je pobjedila na Emi 2007, slovenačkom izboru za pjesmu Evrovizije 2007. u Helsinkiju sa pesmom "Cvet z juga", snažnom, brzom i ritmičkom baladom, sa primjetnim uticajima izvorne muzike i visokim operskim završetkom. Muziku i tekst je radio Andrej Babić, a aranžman Aleksandar Valenčić. Ema 2007. je bilo prva izdanje Eme, na kojem je pobednik odabran teleglasanjem. Gotar je pobedila sa 44.636 glasova prema 31.324. Gotar je po broju glasova bila četvrta u prvom polufinalu i druga u prvom krugu finala. Za pobedu je osim trofeja dobila i slovenačko-finski rečnik od finske ambasade u Sloveniji.

Pesma "Cvet z juga" je treća pesma hrvatskog kompozitora Andreja Babića, koja je učestvovala na pjesmi Evrovizije, nakon pjesme "Više nisam tvoja "koju je Klaudija Beni pevala za Hrvatsku 2003. i "Call me" za Feminem, predstavnice Bosne i Hercegovine 2005. Pesma "Cvet z juga" je na takmičenju za pjesmu Evrovizije 2007. održanom u Helsinkiju osvojila petnaesto mjesto.

Alenka Gotar je učestvovala na Splitskom festivalu 2008. godine sa pjesmom "Nek te voli kao ja".

Gotar je u ljubljanskoj operi tumačila uloge Barbarine ("Figarova ženadba", Mozart),Hane Glavari ("Vesela udovica", Lehar), Pamine ("Papageno svira na čarobni fruli" / Štrojl). U sezoni 2004/05. bila je stalni član njihovog solističkog ansabla.

U salcburškoj operi Gotar je pevala ulože Suzane ("Figarova žena", Mozart), Parmine ("Čarobna frula", Mozart), Arminde ("Lažna bašvananka" Mozart), Hijakinte ("Apolo i Hijakint", Mocart)